Editura Evenimentul si Capital

EVZ SCRIS DE CITITORI. Amintiri din orfelinatele lui Ceaușescu: Abandonat de părinți, apoi de statul care m-a îngrijit (pentru concurs)

Autor: | | 5 Comentarii | 583 Vizualizari

Se întâmplase acum 29 de ani, în vremurile tulburi ale comunismului când oamenii lui Ceauşescu zdrobeau fără milă sufletele copiilor orfani. Mii de copii care veneau pe lume aveau un destin tragic. Cei cu probleme de sănătate erau lăsaţi să moară în spitale specializate. Sunt unul dintre orfanii supraviețuitori, născut într-un oraș al viorilor, acolo unde sufletele multor tineri și copii ca mine cântă. Unii în cer. Alţii pe Pământ.

Autor: Kristof Lajos (specializat in gifted education, psihologie clinică) (foto1 dreapta jos)

M-am născut în Reghin, judeţul Mureş. La nici măcar câteva secunde după naştere, saloanele nou născuţilor erau orchestrate de plânsete. Într-unul dintre acestea mă aflasem. Singur. Nu-mi amintesc decât imaginea unui copil singur. Într-un pătuţ mic de metal, cu privirea unui condamnat la suferinţă, mişcările obsesive şi debusolante. Aşa a început povestea mea. Unul dintre copiii refuzaţi de părinţi cu un destin aparent glorios, dar care a învins un sistem şi toate prejudecăţile unui copil abandonat. Prima dată de părinţi, apoi de statul care l-a îngrijit.

Aceleași scene, aceiași actori

La trei ani ajung într-un centru care găzduia aproape 400 de suflete. Mari şi mici, înghesuiţi într-o încăpere dezolantă. Suferinţele fizice şi emoţionale erau vizibile, prin trăsăturile lor angelice ce înfăţişau imaginea unor prunci cu feţe supte din cauza bătăilor crunte, a abuzurilor sexuale. Aceleaşi scene, aceiaşi actori. Decorul sumbru al unui spațiu închis din casa de copii. Aceleaşi măşti ascunse, pui de îngeri răniţi de la personalitate până la ultima picătură emoţională.

Rănile fizice abia dacă mai erau atât de importante, şi aşa uşor de observat, consumate după atâtea antrenamente ale călăilor abuzatori. Aş fi vrut să fiu în acel moment acolo şi să pot salva. Măcar să pot vindeca durerile lor şi să le aduc puţin din lumina armoniei aparente. Numai că toată povestea a fost consumată de un timp pe care greu îl vindeci. Îți puteai imagina o priveliște ce-ți putea aduce schimbarea. Mai existau printre ei copii cu priviri de îngeri. Frumoşi, blajini, blonzi, parcă erau lumina Lui Dumnezeu. Pregătiţi de o aventură a necunoscutului. Trăiseră pentru puţin timp perioada de infern.

Despre cei care au fost adoptaţi peste oceane, poveştile lor au rămas un mister. Eu, tăcut, firav şi liniştit în colţul meu, aveam rolul de observator: capul atent în toate părţile, toţi copiii parcă erau într- o agitaţie frenetică, iar ochii mei albaştri, nevinovaţi, se scăldau în imagini sumbre, ca- ntro mare agitată. Încercam să înţeleg de unde vin acele suferinţe ale colegilor mei şi de ce trebuie să învăţ lecţiile unei suferinţe la o vârstă atât de fragedă.

Prima bătaie

Îmi aduc aminte de o scenă, poate chiar primul test al maturităţii. Pentru prima dată când corpul meu a consumat primele bătăi. Un puşti mai mare m-a apucat de mâini şi de picioare. Între timp au zburat lovituri în toate direcţiile, în cap, spate, picioare în burtă. Apoi , lansat ca un cadavru peste grămada de copii. Ca să-mi ling rănile, m-am ascuns sub masa de la cantină. Un strigăt coleric mi-a strivit auzul: „Treci de sub masă, imediat”! Era o educatoare, care, după aparenţe, părea o balerină subţire, cu părul blond, aruncat pe spate, înaltă, cu tocuri de-un metru, îmbrăcată în culori vii, însă violenţa ei o transformase imediat într-o stafie. Era prima zi la vârsta de trei ani. În casa de copii!

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul zilei scris de cititori

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate