Cele 24 de Humvee-uri achiziționate au fost predate forțelor de securitate din Kosovo în cadrul unei ceremonii la care au luat parte oficialități locale și reprezentanți ai ambasadei SUA de la Priștina. Pe 14 decembrie, Parlamentul de la Priștina va discuta un proiect de lege care prevede formarea armatei Kosovo, decizie pe care Serbia o consideră inacceptabilă.

 

Belgradul consideră că formarea unei armate în Kosovo contravine prevederilor rezoluției 1244 a Organizației Națiunilor Unite, sub auspiciile căreia autoritățile de la Belgrad au părăsit provincia. Conform documentului respectiv, singurele forțe armate permise pe teritoriul provinciei sunt cele ale KFOR, care mențineau pacea în Kosovo și Metohia. Cu toate acestea, ambasadorul SUA de la Priștina a afirmat săptămâna trecută că Washingtonul „a susținut mereu transformarea forțelor de securitate din Kosovo în forțe armate”.

 

Atât Președintele Vucici, cât și premierul Ana Brnabici au opinat că nu se pune problema ca Belgradul să nu reacționeze dacă în Kosovo se formează o armată, pe care o consideră o amenințare față de majoritatea sârbă din Nordul provinciei, unde trăiesc între 50.000 și 60.000 de etnici sârbi.

 

Relațiile dintre Belgrad și Priștina sunt mai tensionate decât oricând, după ce autoritățile kosovare au impus o taxă de 100% față de produsele importate din Serbia și Bosnia.

 

Te-ar putea interesa și: