Proporția de americani care văd presa ca fiind părtinitoare este în creștere cu aproape 25%, față de 2017, când doar 62% credeau acest lucru.

Aproape jumătate dintre americani – 49% – afirmă astăzi că există o „foarte mare” părtinire în reflectarea actualității de către presă, arată sondajul, citat de The Federalist.

În timp ce Republicanii sunt mai susceptibili să afirme că este o „foarte mare” cantitate de părtinire, iar Democrații mai înclinați să afirme că aceasta este doar „mare”, marea majoritate a simpatizanților și votanților celor două partide politice cred că presa este părtinitoare: 78% dintre Democrați și 94% dintre Republicani.

Aceste cifre au rezultat după ce au fost chestionați 20.000 de americani, în lunile noiembrie și decembrie, înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19, moartea lui George Floyd și haosul de stradă din numeroase orașe americane.

Nu doar că majoritatea americanilor recunosc părtinirea presei, dar consideră că aceasta este intenționată. Deci programatică.

Întrebați despre punctul lor de vedere în legătură cu organele de presă în care nu au încredere, 79% dintre chestionați au răspuns că aceste organe de presă „încearcă să convingă oamenii să adopte un anumit punct de vedere”.

Când știrile sunt incorecte, 54% dintre americani cred că acest lucru se produce din cauză că reporterii „dezinformează faptele”, în timp ce 28% sunt convinși că ziariștii „le inventează în totalitate”.

Iar mai bine de opt din zece americani – 84% – consideră că media este de condamnat pentru o cantitate „foarte mare” (48%) sau „mare” (36%) de părtinire politică.

Aceste opinii nu trebuie să ne inducă în eroare: americanii sunt perfect conștienți de rolul pe care ar trebui să-l îndeplinească presa. Optezeci și patru la sută dintre ei spun că rolul presei este crucial sau foarte important pentru democrație, iar 92% consideră că furnizarea de către presă de „relatări corecte” are un rol crucial sau foarte important.

Însă aproape trei pătrimi (73%) dintre americani consideră că existența unei asemenea părtiniri politice reprezintă o „problemă majoră”, o cifră care a cunoscut de asemenea o creștere spectaculoasă, față de 65% în 2017.