Secretarul de stat Mike Pompeo și-a lansat avertismentul către statele europene, în legătură cu riscurile unei „dependenţe” de China, cu prilejul summitului privind democrația care s-a desfășurat la Copenhaga, în Danemarca. Într-unul dintre cele mai dure discursuri cu privire la amenințarea chineză, Pompeo a recomandat europenilor să aleagă între democrație și tiranie.

„Partidul Comunist Chinez doreşte să vă forţeze să alegeţi” între Statele Unite şi China, a avertizat secretarul de stat american în intervenția pe care a avut-o, prin videoconferinţă, la summitul de la Copenhaga. El a precizat că democrațiile nu pot depinde de regimuri totalitare și că o asemenea alternativă nu este de dorit.

„Democraţiile care depind de regimuri autoritare nu-şi merită numele”, a spus Mike Pompeo.

Mike Pompeo a precizat că statele europene trebuie să acționeze cu horărâre, fără echivoc, pentru a nu da prilejul nici unei confuzii în legătură cu alegerea făcută.

„Sper să aud mai multe declaraţii publice din partea Europei despre provocarea chineză”, a adăugat secretarul de stat american într-unul dintre cele mai dure discursuri rostite până în prezent la adresa Beijingului.

„Trebuie să vorbim clar. Mai presus de toate, trebuie să acţionăm într-o manieră decisivă pentru a nu lăsa loc niciunei confuzii în alegerea dintre tiranie şi libertate”, a insistat Mike Pompeo.

În urmă cu două zile, secretarul de stat al SUA s-a întâlnit cu un înalt oficial chinez, Yang Jiechi, în Hawaii.

Intervenția lui Mike Pompeo vine într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt extrem de tensionate, la scurtă vreme după ce preşedintele Donald Trump a anunțat că nu exclude întreruperea oricăror relaţii cu Beijingul, inclusiv a celor economice.

Încă de la jumătatea lunii mai preşedintele Donald Trump a ameninţat cu ruperea oricărei relaţii cu ţara asiatică şi a dat asigurări că nu mai doreşte să vorbească cu preşedintele chinez Xi Jinping. Fricţiunile din relaţia bilaterală au avut o influenţă negativă asupra economiei chineze şi i-au afectat serios pe fermierii americani.

Trump, lovitură în plin pentru China. O nouă palmă peste „obrazul” Beijingului