Evenimentul Zilei > International > Americanii, alungaţi din Bolivia
Americanii, alungaţi din Bolivia

Americanii, alungaţi din Bolivia

Autorităţile boliviene au cerut, ieri, unui diplomat american să părăsească ţara în 72 de ore, după ce preşedintele Evo Morales l-a acuzat că a conspirat împotriva guvernului din capitala La Paz.

Francisco Martinez,  secretar adjunct al Ambasadei Americii din Bolivia a fost declarat de către preşedintele Morales "persona non grata" din cauză că " a păstrat în permanenţă legătura cu grupările de opoziţie cu care a conspirat împotriva guvenului".

Morales, intransigent

Preşedintele bolivian şi-a făcut un obicei din expulzarea diplomaţilor americani. În septembrie 2008, Morales i-a ordonat însuşi ambasadorului american să părăsească Bolivia, acuzându-l şi pe acesta că a conspirat cu opoziţia împotriva puterii.

Ca o ironie, preşedintele venezuelean Hugo Chavez, cunoscut aliat al Boliviei, a sugerat Washington-ului să procedeze în mod asemănător şi să-i expulzeze pe ambasadorii Boliviei şi Venezuelei din Statele Unite.

În noiembrie, Morales i-a retras permisiunea Agenţiei Americane Antidrog de a desfăşura acţiuni în Bolivia, acuzând-o că încurajează traficul de droguri. Washington-ul a calificat decizia preşedintelui drept una "absurdă".

Relaţiile cu SUA, incerte

Dacă în urmă cu o lună preşedintele Evo Morales îşi anunţa intenţia de a relaxa legăturile cu Statele Unite, decizia de ieri este un semn clar al reconsiderării intenţiei şi a faptului că relaţiile dintre cele două ţări vor rămâne tensionate.