Sentința a fost emisă pe fondul înăspririi politicii împotriva dizidenților din Vietnam, țara în care există un singur partid.
Americanul de origine vietnameză Michael Nguyen a fost reținut în iulie anul trecut, în timp ce călătorea în țară alături de doi activiști care au fost și ei arestați.
Cei trei au fost acuzați că au înființat un grup pentru pregătirea unui protest armat și ocuparea unui "sediu" oficial în Hanoi și Ho Chi Minh, potrivit site-ului oficial de știri VnExpress.
Nguyen a fost condamnat, în cursul unui proces care a durat o jumătate de zi, de o instanță din Ho Chi Minh City. Condamnatul trebuie să ispășească 12 ani de detenție, după care i se va pune în vedere să părăsească țara, a declarat avocatul unuia dintre bărbați.
Cei doi activiști arestați împreună cu acesta, Tran Long Phi și Huynh Duc Thanh Binh, au fost condamnați la opt, respectiv zece ani de închisoare pentru aceleași acuzații.
"Sentința acestor inculpați este prea aspră", a mai declarat avocatul Nguyen Van Mieng.
De asemenea, mass-media de stat a dat publicității informații potrivit cărora poliția caută un alt cetățean vietnamez suspectat de legături cu Michael Nguyen, care este dat în urmărire, în prezent.
După ce a părăsit Vietnamul în 1975, Michael Nguyen s-a stabilit în SUA alături de mai mult de un milion de oameni care au fugit din țară după victoria regimului comunist, la sfârșitul războiului din Vietnam.
Mulți dintre refugiați s-au mobilizat din afara țării împotriva guvernului comunist, însă familia domnului Nguyen a declarat că acesta nu este implicat în vreun grup de disidenți.
Vietnamul îi condamnă la închisoare în mod frecvent pe disidenții din țară, mai ales după venirea la putere a unei noi administrații, în 2016. Aproape 130 de prizonieri de conștiință se află în prezent în spatele gratiilor, în toată țară.
Noua lege a securității cibernetice, adoptată anul trecut, acordă puteri sporite autorităților, astfel încât acestea pot controla conținutul online al cetățenilor, Vietnamul fiind criticat pentru acest lucru de către SUA, UE și ONU.
Legea le cere companiilor care folosesc Internetul, precum Facebook și Google, să predea autorităților datele privind utilizatorii și să înlăture anumite materiale de pe site-urile lor, la solicitarea guvernului.