Laptele crud este la mare căutare în SUA, deşi autorităţile sanitare americane avertizează că acesta poate provoca intoxicaţii alimentare şi transmite diverse boli, precum listerioza sau salmoneloza, relatează AFP.

Consumatorii de lapte nepasteurizat, interzis în unele state americane, recurg la livrări anonime şi la întâlniri pe ascuns cu producătorii pentru a face rost de mult-doritul aliment, despre care spun că vindecă astmul şi autismul.

„Este o nebunie. Ne simţim ca traficanţii de stupefiante“, mărturiseşte Marta, o tânără de 29 de ani din Virginia. Ea cumpără laptele de la o fermă Amish din statul Pennsylvania şi plăteşte – la fel ca şi alte sute de mii de americani – aproximativ 20 de dolari pe galon (3,8 litri). Marta a fost alergică la produsele din lapte şi a suferit de colită (o inflamaţie a intestinului gros), însă de când bea lapte crud susţine că se simte mai bine.

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) sfătuieşte populaţia să nu consume lapte crud, considerat „vinovat“ pentru cele peste zece cazuri de intoxicaţie alimentară înregistrate între anii 2005 şi 2006, dar recomandă, în schimb, laptele pasteurizat.

Vânzări de milioane

Aproape 500.000 de americani sunt convinşi că laptele crud nu prezintă niciun risc, precizează Sally Fallon-Morrel, preşedinta Fundaţiei Weston Price, o asociaţie care promovează acest produs în SUA.

„Chiar are un gust bun“, spune Marta din Virginia. „Asta datorită bacteriei şi enzimelor care lipsesc din laptele pasteurizat“, completează Mark McAfee, un agricultor californian. El vinde anual lapte crud în valoare de 5,5 milioane de dolari, în 325 de magazine. McAfee le transmite tuturor clienţilor săi să stea liniştiţi, deoarece calitatea laptelui de la vacile curate şi hrănite cu iarbă proaspătă este testată periodic. „Laptele crud a omorât mulţi oameni acum 100 de ani, dar în ziua de azi nu mai este cazul“, asigură fermierul.

În California, vânzarea de lapte crud este legală. Autorităţile locale au interzis însă transportarea produsului în alte state, producătorii care încalcă legea riscând până la un an de închisoare şi 100.000 de dolari amendă.