Evenimentul Zilei > International > Amenințări fără precedent. Rusia iese la atac după ce a fost acuzată că a vrut să fure secretele vaccinului anti-Covid
Amenințări fără precedent. Rusia iese la atac după ce a fost acuzată că a vrut să fure secretele vaccinului anti-Covid

Amenințări fără precedent. Rusia iese la atac după ce a fost acuzată că a vrut să fure secretele vaccinului anti-Covid

Ambasadorul Rusiei în Regatul Unit a respins, într-un interviu care va fi difuzat duminică, implicarea Moscovei în atacuri ale hackerilor vizând sustragerea cercetărilor despre crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Aceste acuzaţii, formulate de Londra, Ottawa şi Washington în această săptămână şi referindu-se la o implicare „aproape sigură” a serviciilor secrete ruse, „nu au nicun sens”, a afirmat Andrei Kelin în emisiunea politică duminicală de la BBC, The Andrew Marr Show, potrivit AFP.

„Nu cred deloc în această poveste, nu are niciun sens”, a subliniat el, precizând că a auzit pentru prima dată vorbindu-se despre aceşti hackeri ruşi prin intermediul presei britanice.

Este imposibil să atribui acte de piraterie cibernetică unei ţări anume, a mai spus el.

Potrivit organismului guvernamental britanic însărcinat cu securitatea cibernetică, un grup de hackeri ruşi a atacat organizaţii britanice, americane şi canadiene pentru a le sustrage cercetările despre crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Andrei Kelin a mai dezminţit afirmaţiile guvernului britanic potrivit cărora „actori ruşi” au căutat să perturbe alegerile parlamentare de la 12 decembrie făcând să circule în timpul campaniei documente privind un posibil acord comercial între Londra şi Washington după Brexit.

Dincolo de aceste două „pietre de încercare”, Rusia este „dispusă să întoarcă foaia” recentelor tensiuni diplomatice cu Londra şi „să facă afaceri” cu Regatul Unit, a mai spus ambasadorul rus la BBC.

Rusia, acuzată că vrea să fure secretele vaccinului anti-COVID

Relaţiile dintre Londra şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel după otrăvirea pe teritoriul britanic a fostului spion rus Serghei Skripal, în oraşul Salisbury (sud-vest).

Rusia a dezminţit orice implicare, dar afacerea a dus la un val de expulzări reciproce de diplomaţi între Londra şi aliaţii săi şi Moscova. Cele două ţări au reluat abia în februarie 2019 dialogul întrerupt cu 11 luni mai devreme.

Scandalul vaccinului

Compania rusă R-Pharm a anunţat vineri un acord cu gigantul farmaceutic AstraZeneca pentru producerea unui vaccin împotriva coronaviruslui, aflat în curs de dezvoltare la Universitatea Oxford. Kiril Dmitriev, directorul general al Fondului Rus pentru Investiţii Directe, a anticipat anunţul într-un interviu citat de Reuters şi a adăugat că asta dovedeşte că Moscova nu are nevoie să fure date despre vaccin.

”Am formalizat acest plan sub forma unor acorduri semnate în domeniile producţiei şi distribuţiei vaccinului, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, cu implicarea R-Pharm în realizarea proiectului”, a anunţat vineri după-amiază preşedintele board-ului companiei R-Pharm, Alexei Repik.

Regatul Unit, Canada şi Statele Unite acuzaseră joi hackeri susţinuţi de statul rus de încercarea de a accesa ilegal sisteme informatice pentru a obţine rezultatele unor cercetări privind vaccinul şi tratamentul COVID-19. Ca ţinte au fost indentificate mai multe centre de cercetare ale unor instituţii universitare şi farmaceutice din întreaga lume. Kremlinul a respins toate acuzaţiile.

‘AstraZeneca are deja un contract cu R-Pharm privind localizarea şi producţia completă în Rusia a vaccinului de la Oxford’, a declarat Dmitriev, înaintea anunţului companiei ruse. ‘Nu trebuie furat nimic’, a declarat pentru Reuters oficialul, care este şi coordonatorul eforturilor Rusiei de a crea propriul vaccin. Produsul britanic nu va înlocui un vaccin rusesc, ci va fi complementar acestuia, a mai spus Dmitriev.

Compania AstraZeneca nu a comentat imediat.

Potrivit lui Kiril Dmitriev, vaccinul produs de Rusia urmează să primească aprobarea autorităţilor de reglementare luna viitoare şi să fie administrat pe scară largă în septembrie.

Primele teste s-au făcut pe 38 de oameni şi au durat o lună, iar cercetătorii au stabilit astfel că produsul este sigur şi determină o reacţie a sistemului imunitar. Faza a doua, cu 100 de subiecţi, se va încheia pe 3 august, iar faza a treia, cu câteva mii de pacienţi, este prevăzută în aceeaşi lună, a mai spus Dmitriev, care şi-a făcut chiar el vaccinul şi crede că este mai bun decât altele, cu efecte pe termen mai lung şi fără efecte adverse, inclusiv asupra fertilităţii femeilor. În Rusia, vaccinul ar urma să fie vândut la preţul de cost, iar pentru pacienţi va fi gratuit, deci nu va aduce profituri.

Reuters nu a fost în măsură să verifice aceste alegaţii, dar menţionează că ar putea fi primul vaccin anti-coronavirus autorizat din lume. Potrivit lui Dmitriev, interesul Moscovei faţă de vaccinul de la Oxford, care este ‘foarte bun’, se datorează dorinţei de a susţine eforturile internaţionale de cercetare, iar dozele vor fi furnizate altor ţări care le solicită.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: