Semnalat prima oară în Olanda în 2008, acest tip de micoză a ucis aproape 96% din salamandrele din ţară, obligând autorităţile să adune exemplarele sănătoase în grădini zoologice, după cum menţionează asociaţia belgiană de protecţie a naturii Natagora, citată de AFP.

Este vedeta

Veşti alarmante, pe cale de a fi confirmate de comunitatea ştiinţifică, vin şi din sudul Germaniei, nu departe de frontiera cu Belgia.
„Situaţia este îngrijorătoare în ceea ce priveşte salamandra terestră europeană”, a declarat pentru AFP Francks Pasmans, profesor de micologie veterinară la Universitatea din Gent. Ciuperca nu lasă nicio şansă victimei, rozându-i pielea si provocându-i moartea prin sufocare în două săptămâni.

Oamenii de ştiinţă s-au declarat neputincioşi în faţa ciupercii, deoarece nu cunosc originea bolii şi capacitatea ei de a afecta şi alte specii.
Cunoscută sub numele de „salamandra de foc” datorită pielii sale negre cu pete galbene, specia este vedeta familiei sale de amfibieni. Capacitatea sa de a trece prin foc fără să se ardă a dat naştere de-a lungul vremii la tot felul de credinţe populare, ea fiind aleasă ca emblemă regală de Francisc I.