Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul Republicii Kazahstan: ”Alegerile corecte garantează dezvoltarea democratică a statului”
Ambasadorul Republicii Kazahstan: ”Alegerile corecte garantează dezvoltarea democratică a statului”

Ambasadorul Republicii Kazahstan: ”Alegerile corecte garantează dezvoltarea democratică a statului”

Pe data de 9 iunie, în Republica Kazahstan vor avea loc alegeri pentru Președintelui Republicii Kazahstan. Republica Kazahstan este un stat unitar cu o formă de guvernare prezidențială. Conform Constituției, statul se proclamă un stat democratic, secular, juridic și social, ale cărui valori superioare sunt individul, viața, drepturile și libertățile. Kazahstanul și-a declarat independența pe data de 16 decembrie 1991. Populația Kazahstanului este de aproximativ 18 milioane. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața politică, deoarece șeful statului stabilește vectorul de dezvoltare a țării, trasează sarcini pentru guvern, conturează prioritățile politicii interne și externe. Pentru prima dată, în aproape 30 de ani, Kazahstanul va alege un nou Președinte.
Domnul Daulet Batrașev, Ambasador al Republicii Kazahstan în România, a făcut o declarație despre alegerile din 9 iunie 2019: 
Pe data de 9 iunie, în Republica Kazahstan vor avea loc alegerile Președintelui Republicii Kazahstan. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața politică, deoarece șeful statului stabilește vectorul de dezvoltare a țării, trasează sarcini pentru guvern, conturează prioritățile politicii interne și externe. Pentru prima dată, în aproape 30 de ani, Kazahstanul va alege un nou Președinte.
Viitoarele alegeri promit să devină cele mai competitive din istoria Kazahstanului independent. De data aceasta, există șapte candidați pentru ocuparea funcției de Președinte al țării. Pentru prima oara, printre candidații la președinție se numără o femeie - Dania Espayeva, reprezentând partidul “Ak Zhol”. Realitatea actuală pune Kazahstanul într-o regiune a cărei viață politică este dominată de bărbați. Cu toate acestea, timp de mulți ani, Kazahstanul a făcut pași reali pentru  promovarea egalității dintre bărbați și femei și pentru a spori rolul femeilor în afaceri și politică. Astăzi, vedem roadele acestor eforturi. Pe lângă doamna Espayeva, femeile ocupă posturile de Președinte al Senatului, Viceprim-ministru și Ministru al Educației și Științei, iar aproximativ un sfert dintre membrii Parlamentului Republicii Kazahstan este reprezentat tot de femei.
            Mai există o particularitate distinctivă a alegerilor viitoare -competitivitatea și corectitudinea procesului electoral. Acest lucru se datorează dezvoltării active a instituțiilor democratice care asigură corectitudinea și transparența alegerilor în regiunea noastră. Kazahstanul demonstrează încă o dată că depășește toate așteptările.
            Toți cunosc faptul că Președintele Kazahstanului Kasym-Zhomart Tokayev a promis să asigure transparența alegerilor care vor respecta cele mai înalte standarde internaționale. Pot fi prezentate exemple concrete privind sinceritatea acestor promisiuni. Ca dovadă vine propunerea în calitate de candidat la Președinție a domnului Amirzhan Kosanov, care se află aproape de două decenii în Opoziție. Toți candidații la Președinție, inclusiv domnul Kosanov, își desfășoară în mod deschis campaniile electorale și se luptă pentru voturile alegătorilor.
            Kazahstanul a fost întotdeauna deschis pentru observatorii electorali și sfaturile lor constructive. De această dată, ne așteptăm la peste 1000 de observatori internaționali din 10 organizații internaționale, precum și state străine, care vor lucra în timpul alegerilor din țara noastră. La invitația guvernului din Kazahstan, alegerile vor fi monitorizate de reprezentanții Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a Comunității Statelor Independente și a multor alte organizații. Misiunile lor sunt amplasate deja în întreaga țară.
            Viitoarele alegeri sunt importante nu numai pentru Kazahstan, ci și pentru vecinii și partenerii noștri din întreaga lume. Toți sunt conștienți de faptul că Kazahstanul participă activ în rezolvarea problemelor globale, inclusiv în  soluționarea conflictului sirian. În ceea ce privește economia, guvernul nostru impune măsuri stricte privind îmbunătățirea climatului investițional din Kazahstan, transformându-l în obiectivul numărul unu pentru investițiile în regiune.
            Un exemplu concludent îl reprezintă rezultatele obținute în cadrul celui de-al XII-lea Forum Economic din Astana, care a avut ca rezultat 43 de contracte comerciale semnate în valoare de 8,7 miliarde USD. Trebuie subliniat faptul că la Forum au participat reprezentanți ai Băncii Naționale și conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României.
            În acest sens, este necesar să subliniem că relațiile comerciale și economice kazaho-române continuă dezvoltarea lor avansând permanent. Întâlnirile Comisiei Interguvernamentale pentru Comerț, Cooperare Economică, Științifică și Tehnică se desfășoară anual, sunt organizate forumuri de afaceri bilaterale, se înregistrează o creștere a misiunilor comerciale și economice ale agentilor din cele două țări. În prezent, se observă un nivel destul de ridicat privind schimbul de marfuri dintre țările noastre. România este principalul nostru partener comercial în Europa de Sud-Est. Cifra de afaceri în comerțul bilateral pentru anul 2018 a fost de 1,642 miliarde USD, înregistrând o creștere cu 65% față de 2017 (992 milioane USD).   
            Cooperarea dintre țările noastre în sfera politică, culturală și umanitară este în permanență consolidare - în fiecare an se extind contactele dintre organele publice de la diferite niveluri, crește numărul evenimentelor culturale comune, iar parteneriatul dintre instituțiile de învățământ devine din ce în ce mai puternic. Treptat, cetățenii din Kazahstan și România deschid noi orizonturi, ceea ce contribuie la dezvoltarea colaborării în domeniul turismului. Sperăm să menținem această tendință pozitivă, care ne asigură un flux tot mai mare de cetățeni români dornici să descope țara Mareței stepe - Kazahstanul.

În încheiere, vreau să vă aduc la cunoștință că rezultatele alegerilor vor fi anunțate oficial înainte de 16 iunie. Dupa care vine o perioadă de muncă activă pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor strânse dintre Kazahstan și România. Am toate motivele să fiu încrezător în viitoarea cooperare reciproc avantajoasă între țările noastre pentru beneficiul și prosperitatea popoarelor noastre.”