Ambasadorul Braziliei, convocat de şeful diplomaţiei israeliene. Din ce motive

Ambasadorul Braziliei, convocat de şeful diplomaţiei israeliene. Din ce motive Luiz Inacio Lula da Silva. Sursă foto: Dreamstime

Ministrul israelian de externe a declarat că îl va convoca pe ambasadorul Braziliei pentru a discuta în legătură cu remarcile făcute la adresa războiului din Gaza.

Israel Katz, ministrul de externe al Israelului, a anunțat că va convoca ambasadorul Braziliei pentru a protesta împotriva declarațiilor făcute de președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a criticat dur războiul din Gaza, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Șeful diplomaţiei israeliene, deranjat

„Nu facem compromisuri în ceea ce priveşte dreptul Israelului de a se apăra", a declarat Katz pe platforma X, adăugând că ambasadorul Braziliei va fi convocat luni la Ministerul de Externe israelian.

În postare nu se precizează la ce afirmaţii ale lui Lula se referă Katz, adaugă Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce acuzații a făcut ambasadorul Braziliei

Înainte de aceasta, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat Israelul de "genocid" împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza și a făcut o analogie cu exterminarea evreilor de către regimul hitlerist, conform AFP.

„Ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza nu este un război, este un genocid", a declarat Lula în faţa presei la Addis-Abeba, în Etiopia, unde asistă la un summit al Uniunii Africane. "Acesta nu este un război cu soldaţi contra soldaţi. Acesta este un război între o armată foarte pregătită şi femei şi copii", a adăugat liderul brazilian, veteran al stângii.

„Ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza cu poporul palestinian nu s-a produs în niciun un alt moment al istoriei. De fapt, aceasta s-a produs deja: atunci când Hitler a decis să-i ucidă pe evrei", a mai declarat Lula.

Aceste declarații constituie unele dintre cele mai dure comentarii făcute vreodată de Lula asupra conflictului în curs dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, marcându-l ca o voce importantă a lumii din Sud, țara sa deținând în prezent președinția rotativă a G20.

Liderul de 78 de ani a condamnat atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, calificându-l drept "act terorist", imediat după. Însă, de atunci el s-a arătat foarte critic la adresa campaniei militare de represalii a Israelului.

Netanyahu, premierul israelian, a refuzat armistițiul propus de Hamas. Sursă foto: Sursa foto: Dreamstime

Netanyahu, premierul israelian, a refuzat armistițiul propus de Hamas. Sursă foto: Sursa foto: Dreamstime

Netanyahu, reacție imediată pentru ambasadorul Braziliei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns imediat cu fermitate la declarațiile lui Lula, pe care le-a catalogat drept "rușinoase și grave", în timp ce ministrul său al apărării, Yoav Gallant, a criticat Brazilia pentru "susținerea" acordată Hamasului.

„Aceasta înseamnă să bagatelizezi Holocaustul şi să încerci să faci rău poporului evreu şi dreptului Israelului de a se apăra. A compara Israelul cu Holocaustul nazist şi cu Hitler înseamnă să depăşeşti linia roşie", a scris Netanyahu într-un comunicat. "Israelul luptă pentru a se apăra şi pentru a-şi asigura viitorul, până la victoria completă şi o face respectând dreptul internaţional”, a conchis Netanyahu.

„Sunt ani de zile de când Brazilia este de partea Hamas", a scris la rândul său ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, ple platforma X. "Preşedintele Lula susţine o organizaţie teroristă genocidară (...) şi, făcând asta, aruncă oprobiul pe poporul său şi încalcă valorile lumii libere”, a subliniat el.