Netanyahu respinge propunerea lui Joe Biden. Ce a anunțat

Netanyahu respinge propunerea lui Joe Biden. Ce a anunțat Sursa foto: Colaj EVZ

Netanyahu respinge propunerea lui Joe Biden. Duminică, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că guvernul său va vota pentru o „hotărâre declarativă” care să exprime opoziția Israelului față de orice declarație unilaterală referitoare la un stat palestinian, relatează Reuters.

Răspunsul Israelului vine într-un context în care SUA și aliații occidentali susțin tot mai insistent „soluția celor două state”. Cu o lună în urmă, președintele SUA, Joe Biden, a avut o discuție cu Netanyahu, iar acesta din urmă părea deschis la ideea „soluției celor două state”.

Netanyahu nu acceptă propunerea lui Joe Biden

La începutul ședinței săptămânale a cabinetului pe care îl conduce, Netanyahu a explicat că această decizie vine în urma "dezbaterilor recente din comunitatea internațională cu privire la încercarea de a impune unilateral Israelului un stat palestinian".

Declaraţia oficială, a spus el, ar reflecta că „Israel respinge în mod categoric dictatele internaţionale cu privire la un acord permanent cu palestinienii. Un astfel de aranjament poate fi obţinut doar prin negocieri directe între părţi, fără condiţii prealabile”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu o lună Netanyahu era de acord

Președintele SUA a afirmat că premierul israelian nu este împotriva tuturor soluțiilor cu două state, după o convorbire telefonică pe care cei doi au avut-o. Joe Biden a declarat că înființarea unui stat independent pentru palestinieni nu este imposibilă atâta timp cât Benjamin Netanyahu este în continuare în funcție.

Întrebat dacă o soluție cu două state este imposibilă în timpul mandatului lui Netanyahu, Biden a răspuns: „Nu, nu este”. În timpul unei discuții cu jurnaliștii după o întâlnire cu primarii din SUA, Biden a precizat că Netanyahu nu se opune tuturor soluțiilor cu două state și că există mai multe opțiuni posibile, adăugând că unele state membre ale Națiunilor Unite nu dispun de forțe militare.

Benjamin Netanyahu

Nethanyahu. Sursa foto: Instagram Benjamin Netanyahu

Ce și-ar mai fi dorit Joe Biden

Președintele american Joe Biden a anunțat vineri, pe data de 16 februarie, că a purtat discuții extinse cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în ultimele zile, insistând asupra necesității unei încetări temporare a focului în Fâșia Gaza, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Administrația Biden exercită presiuni asupra Israelului de ceva vreme pentru a accepta o pauză umanitară care să faciliteze eliberarea ostaticilor încă ținuți captivi de Hamas în Gaza, după sângerosul asalt efectuat de gruparea militantă palestiniană pe 7 octombrie anul trecut în interiorul Israelului.

,,Am avut discuții ample cu prim-ministrul Israelului în ultimele zile, de aproape o oră fiecare, și am susținut – și sunt foarte convins de acest lucru – că trebuie să existe o încetare temporară a focului pentru eliberarea prizonierilor, pentru eliberarea ostaticilor”, a spus Biden în fața presei, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă