Evenimentul Zilei > International > Ambasadorii puterilor occidentale au solicitat recunoașterea independenței Kosovo, declară primarii localităților din nordul Kosovo
Ambasadorii puterilor occidentale au solicitat recunoașterea independenței Kosovo, declară primarii localităților din nordul Kosovo

Ambasadorii puterilor occidentale au solicitat recunoașterea independenței Kosovo, declară primarii localităților din nordul Kosovo

Președintele Listei Sârbe și ministru pentru comunități locale și refugiați în Guvernul Kosovo, Goran Rakić, a declarat că primarii din cele patru municipalități din nordul Kosovo s-au întâlnit cu ambasadorii SUA, Marii Britanii, Germaniei, Franței și Italiei la Pristina, unde le-a fost transmis mesajul că "Republica Kosovo este independentă și aceste state sprijină toate deciziile Guvernului Kosovo".

Rakić a declarat la Belgrad că inițial întâlnirea cu ambasadorii trebuia să fie închisă pentru presă, fără imagini sau comunicate, dar „din cauza importanței mesajului” are responsabilitatea de a explica ce s-a întâmplat la această întâlnire.

„La întâlnirea care a durat două ore, unde primarii i-au informat pe ambasadori cu ce probleme se confruntă, mesajul esențial care s-a putut auzi a fost că statele lor sprijină independența Kosovo” – a declarat Rakić, adăugând că ambasadorii au subliniat că sprijină hotărârile Pristinei, în special cele referitoare la reînmatricularea autovehiculelor și introducerea documentului de intrare-ieșire, care se eliberează sârbilor la intrarea și ieșirea din Kosovo.

„Ei susțin că decizia Pristinei se bazează pe Acordul de la Bruxelles, că măsura a fost convenită deja” – a declarat Rakić, adăugând că ambasadorii au solicitat ca sârbii să „accepte realitatea din teren, respectiv independența Kosovo”. Rakić a declarat că primarii din nordul Kosovo s-au împotrivit și au spus că aceste măsuri nu sunt în conformitate cu Acordul de la Bruxelles, adăugând că sunt inacceptabile pentru sârbii kosovari.

Rakić a subliniat că totul trebuie rezolvat prin dialog la masa de la Bruxelles, adăugând că se așteaptă ca la 18 august la Bruxelles să fie găsită o modalitate de depășire a crizei. Rakić a declarat că ambasadorii au întrebat primarii ce așteptări au de la Uniunea Comunităților Sârbești din Kosovo (ZSO), iar primarii au transmis că sârbii nu se așteaptă la o „organizație neguvernamentală”, așa cum propun politicienii kosovari.

Rakić a explicat că ZSO trebuie să aibă competențe în domeniul sanitar, ingerințe în sistemul de educație și în domeniul planificării teritoriale.(www.beta.rs; Traducere: RADOR)