Deși a existat spațiu pentru 350 de persoane, în tren s-au urcat doar  80 de îngrijitoare. Femeile au fost întâmpinate ca pe vedete, de o mulțime de ziariști, care voiau să le filmeze și fotografieze sosirea, informează ziarulromanesc.

Mai sunt planificate trenuri

„Timpul de rezervare a fost foarte scurt. Au rămas doar câteva zile de la finalizarea trenului până la rezervare. Dar mai avem planificate mai multe trenuri. Ne așteptăm ca în zilele următoare să vină în mod semnificativ mai multe îngrijitoare”, a declarat pentru noe.ORF.at purtătorul de cuvânt al ÖBB, Bernhard Rieder.

Potrivit lui Rieder, femeile din România au fost deja supuși unor verificări de sănătate extinse înainte de plecare. Printre altele, s-a verificat temperatura și  starea generală. În Viena-Schwechat, îngrijitoarele trec acum printr-un test de sănătate făcut de autoritățile austriece. De asemenea, se efectuează un test PCR, al cărui rezultat ar trebui să fie disponibil în câteva ore. Abia atunci, îngrijitoarele vor putea continua să călătorească până la familiile cu care vor lucra.

Trenul a venit, după săptămâni de negocieri între autoritățile române și austriece

“Nu a fost ușor în perioada de criză să obținemtoate permisele din România”, a declarat ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP). Însă, încă din „prima oră a acestei crize”, ea a fost ocupată să vorbească cu țările vecine despre modul în care restricțiile de călătorie curente ar putea fi reduse.

Un al doilea tren special cu supraveghetori pentru Austria Superioară, Carintia, Salzburg, Stiria, Vorarlberg și Tirol este prevăzut pentru 13 mai. Potrivit recrutorului, toți călătorii au o licență profesională valabilă, deoarece „Austria nu permite intrarea persoanelor care doresc să înceapă această meserie acum”.

CFR-ul căilor ferate române, la rândul său, a anunțat într-un comunicat de presă că va furniza cinci dintre cele zece vagoane de dorimit din setul de trenuri, în următoarele zile și săptămâni sunt planificate inițial alte șase trenuri de coridor: pe 12 (Viena-Timișoara) și pe 13 mai (Timișoara- Viena) și alte conexiuni în zilele de 17, 20, 24 și 27 mai.