Alternativele cu conținut scăzut de sodiu pot duce la câștiguri majore pentru sănătate

Alternativele cu conținut scăzut de sodiu pot duce la câștiguri majore pentru sănătate Sare.Sursa foto: 14856297 © Robyn Mackenzie | Dreamstime.com

Indonezia. Consumul excesiv de sodiu și lipsa de potasiu sunt factori care contribuie în mare măsură la creșterea tensiunii arteriale în Indonezia, ceea ce a determinat apelurile pentru ca înlocuitorii de sare cu conținut scăzut de sodiu și bogat în potasiu (LSSS) să fie ușor de găsit pentru a îmbunătăți starea de sănătate și a reduce costurile de sănătate.

Ce spun cercetătorii din Indonezia

O nouă cercetare a Universității Griffith a analizat impactul înlocuirii sării de masă actuale (100% clorură de sodiu) cu o alternativă cu conținut scăzut de sodiu în Indonezia. Lucrarea „Analiza cost-eficacitate a înlocuitorilor de sare cu conținut scăzut de sodiu și bogată în potasiu în Indonezia: un studiu de modelare a echității” a fost publicată în The Lancet Regional Health-Southeast Asia.

sare

Sare. Sursa foto: Alina Mihaela Bratosin | Dreamstime.com

Autorul principal, Dr. Leopold Aminde, de la Facultatea de Medicină și Stomatologie, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății a recomandat o reducere a consumului de sodiu la nivelul întregii populații pentru a aborda povara hipertensiunii arteriale și a bolilor netransmisibile.

„LSSS arată asemănător cu sarea de masă și cercetările arată că au un gust similar, unii consumatori fiind incapabili să facă diferența între cele două opțiuni”, a declarat Dr. Aminde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar avea un impact pozitiv asupra sistemului de sănătate

„Cercetările arată că punerea la dispoziție a LSSS ar avea un impact pozitiv asupra sistemului de sănătate indonezian prin reducerea tensiunii arteriale și prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de rinichi.” „În cele din urmă, ar reduce cheltuielile de sănătate cu până la 2 miliarde USD în 10 ani, oferind o măsură de reducere a costurilor foarte necesară.”

Dr. Wahyu Nugraheni, coautor și șef al Centrului de cercetare pentru sănătate publică și nutriție din cadrul Agenției Naționale pentru Cercetare și Inovare din Jakarta, a declarat: „Indonezienii consumă mai mult sodiu decât este necesar din punct de vedere fiziologic”.

LSSS, o opțiune excelentă

„LSSS sunt o opțiune excelentă pentru a-i ajuta pe oameni să reducă fără efort sodiul din dieta lor”, a declarat Dr. Nugraheni.

Pe parcursul primilor 10 ani de implementare, LSSS ar putea preveni până la 1,5 milioane de evenimente de boli cardiovasculare non-fatale și peste 640.000 de cazuri noi de boli renale cronice.

„Cele mai mari beneficii pentru sănătate vor fi probabil observate în categoria de populație cu venituri mici”, a declarat Dr. Aminde.

Echipa de cercetare speră că rezultatele vor determina guvernul din Indonezia, precum și alte țări la nivel mondial, să ia în considerare reformularea sării obișnuite cu alternative LSSS sau să faciliteze lanțurile de aprovizionare pentru a extinde disponibilitatea și accesibilitatea acestora.

Constatările cercetării vor informa viitoarele orientări ale OMS cu privire la lacunele de dovezi legate de costurile de implementare, rentabilitatea și posibilele efecte asupra inegalităților în materie de sănătate, potrivit medicalxpress.