Surpriză de proporții, ieri, în cadrul ședinței Adunării Generale a Comitetului Olimpic Sportiv Român.

Octavian Morariu (53 de ani), președintele forului, a anunțat că se retrage din funcția pe care a ocupat-o timp de un deceniu.

„Nu sunt ahtiat după funcții”

Decizia a venit ca urmare a faptului că Morariu ocupă funcția de președinte al Federației Europene de Rugby și este și membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO). „Sunt zece ani de când conduc acest for și cred că în această perioadă am fost un președinte dedicat. Consider că evoluția COSR a fost vizibilă în toți acești ani, în care am încercat cu încăpățânare să apăr valorile olimpismului. Având în vedere însă şi celelalte activităţi ale mele din cadrul CIO şi al Asociaţiei Europene de Rugby, precum şi celelalte, constat o supraîncărcare a activităţilor mele. Nu sunt ahtiat după funcţii şi, din respect pentru cei din jur şi pentru familia mea, am hotărît să mă retrag din funcţia de preşedinte al COSR”, au fost explicațiile lui Morariu.

În aceste condiții, Alin Petrache (37 de ani) este favorit pentru a ocupa locul lăsat liber în fruntea COSR. Deocamdată, Morariu rămâne în funcție până la data de 29 mai, atunci când vor avea loc alegeri.

Petrache este vicepreședinte al COSR, conduce Federația Română de Rugby (FRR) și ocupă un loc în Camera Deputaților. El se încadrează în portretul pe care Morariu i l-a schițat celui care îi va urma la conducerea COSR. „Trebuie să fie un om cu experiență în sport, cineva care să nu fi sărit din etapele evoluției. Trebuie, de asemenea, să fie un bun manager, președinte de federație, ținând cont că funcția este neretribuită financiar.”

În joc ar intra și Pescariu

Deocamdată, Dinu Pescariu, fost jucător de tenis, este celălalt nume vehiculat pentru șefia COSR, iar toți posibilii candidați trebuie să se înscrie în cursă în următoarele 15 zile.

Alin Petrache nu a spus răspicat că ar vrea să conducă unul dintre cele mai importante organisme ale sportului românesc, dar a afirmat că ia în calcul această posibilitate.

Cea mai mare provocare, pe termen mediu, va fi pregătirea sportivilor pentru participarea la Jocurile Olimpice de vară, din 2016, de la Rio de Janeiro.

„E prematur să spun că voi candida”

„Sunt surprins de această decizie. E prematur să spun că voi candida. Trebuie să vorbesc cu familia, dar sunt onorat că se vorbește despre mine. Sunt entuziast, tânăr, acestea sunt motivele pentru care mă gândesc să candidez”, a declarat președintele Federației Române de Rugby.