Alimentul care ATACĂ INIMA la fel de mult ca FUMATUL

Alimentul care ATACĂ INIMA la fel de mult ca FUMATUL

Ouăle, considerate până acum destul de sănătoase, conţin grăsimi care îngroaşă vasele de sânge şi cresc riscul de ateroscleroză. Ultimul studiu despre ouă spune că cei care consumă mai mult de trei gălbenuşuri pe săptămână riscă să facă atac cerebral sau infarct miocardic.

Consumate fierte, ochiuri sau omletă, ouăle,  în special gălbenuşurile, sunt bogate în colesterol şi dăunează arterelor în aceeaşi măsură ca fumatul, conform unor studii americane. Producătorii se apără, spunând că acestea sunt simple supoziţii. "Cei care ştiu că au probleme vasculare nu trebuie oricum să consume gălbenuş de ou. Nivelul ridicat de colesterol se găseşte în gălbenuş şi poate duce la blocarea arterei carotide care asigură circulaţia sângelui spre creier crescând astfel riscul apariţiei unui atac cerebral", atenţionează dr. David Spence, profesor de neurologie la "Western University" din Londra. Nu mai mult de două ouă pe săptămână Echipa condusă de medicul Spence a strâns date de la aproximativ 1.200 de persoane care erau incluse în programe de reducere a riscului de apariţie a accidentelor vasculare. Cercetătorii au apelat la investigaţii cu ultrasunete pentru a determina riscul formării plăcii arteriale în cazul fiecărui pacient. În acelaşi timp au verificat dacă pacienţii sunt sau nu fumători, cât de des obişnuiesc să mănânce ouă, dar şi prezenţa altor factori care influenţează funcţionarea inimii. Concluzia testelor a fost că deşi placa arterelor se măreşte odată cu vârsta, fumatul şi consumul regulat de gălbenuşuri de ouă pot creşte în aceeaşi măsură riscul de accidente vasculare. Oamenii care mănâncă trei sau mai multe gălbenuşuri de ouă au un nivel mult mai crescut al plăcii arteriale în comparaţie cu cei care consumă două sau mai puţine gălbenuşuri într-o săptămână. Un singur gălbenuş conţine o cantitate de colesterol care depăşeşte doza zilnică recomandată pentru bolnavii cardiaci şi pentru cei cu risc de apariţie a unor atacuri vasculare. Albuşul, sursă de protene fără colesterol În replică, asociaţiile de producători de ouă din SUA au precizat că aceste studii nu stabilesc clar un raport cauză-efect între consumul de ouă şi riscul de atac de cord. Doctorul Gregg Fonarow, purtător de cuvânt al Asociaţiei Americane a Inimii, spune că recomandările privind un consum moderat de gălbenuşuri de ouă nu sunt de azi, de ieri, ci de câteva decade. Specialistul a precizat că nu trebuie ca populaţia să se ferească doar de ouă, ci şi de alimentele preparate cu ouă, cum ar fi foietajele şi alte produse de patiserie. De cealaltă parte, albuşul rămâne o sursă de proteine foarte sănătoasă, iar consumul său este benefic.