Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Alianța Dragnea-Coldea-Kovesi, marcată de o iubire imposibilă! POLITICĂ FĂRĂ DELICATEȚURI de Dan Andronic
Alianța Dragnea-Coldea-Kovesi, marcată de o iubire imposibilă! POLITICĂ FĂRĂ DELICATEȚURI de Dan Andronic

Alianța Dragnea-Coldea-Kovesi, marcată de o iubire imposibilă! POLITICĂ FĂRĂ DELICATEȚURI de Dan Andronic

Dragnea face noi alianțe. Sau se preface. Publicam în urmă cu câteva zile un soi de informație pe Facebook potrivit căreia noul consilier al lui Liviu Dragnea este fostul general SRI Florian Coldea.

Din start vreau să spun că n-am dat mare importanță acestei informații, o consideram o bârfă cu parfum de credibilitate. Spusă de un ziarist, cu aer misterios, m-a determinat să o fac publică. Era demnă de Facebook, o modalitate de a arunca o vorbă și de a vedea ce ecouri stârnește. Pentru că de multe ori realitatea din spatele acțiunilor politice este spectaculoasă.

De unde venea credibilitatea informației? Din ceea ce văzusem, auzisem și aflasem în ultimii ani. În primul rând știam că Liviu Dragnea și Florian Coldea au legături vechi, de pe vremea când George Maior conducea SRI. Liantul între cei doi a fost Vasile Dîncu, omul care era extrem de apropiat de Florian Coldea și nedespărțit de Liviu Dragnea. Iar până recent așa au stat lucrurile, cel puțin din perspectiva lui Vasile Dîncu.

În al doilea rând aflasem că Dragnea și Coldea jucau, în ultima vreme tenis împreună. Luau și masa împreună. Ceea ce avea o bază credibilă pentru că asta făcea și Victor Ponta cu șefii SRI acum câțiva ani. Pe vremea aia, când Ponta era prim-ministru, se juca la dublu, perechile fiind formate din Gabriel Oprea, Florian Coldea, Victor Ponta, George Maior. Din când în când mai apăreau pe acolo Liviu Dragnea și Vasile Dîncu, așa că era un soi de team-building la nivel înalt, pe timpurile în care atmosfera era de conlucrare, chair dacă din când în când se punea de câte o suspendare a Președintelui. Se juca tenis, se discuta, se bea și un șpriț. Săptămânal. 

Mi-aș fi dorit să fiu o minge de tenis, pentru că aș fi înțeles multe. De exemplu, acolo, pe terenul de tenis s-au făcut primele discuții despre numirea lui Laura Codruța Kovesi la șefia DNA. Era și Sebastian Ghiță prezent. Traian Băsescu nici nu avea habar că lucrurile se puneau la cale în altă parte decât la Cotroceni, nu de alta, dar nu avea cine să-l informeze. Șefii SRI erau la tenis cu primul-ministru…

Între timp, perechile s-au făcut praf și pulbere, Gabriel Oprea a fost sacrificat, Victor Ponta stă mai mult pe afară decât prin țară, Florian Coldea a fost schimbat, iar George Maior a fost "avansat în exil". Se pare că din toți, Dragnea a reușit cel mai bine să supraviețuiască. Cel puțin deocamdată.

În SRI raportul de forțe s-a modificat, plecarea lui Florian Coldea din funcția de prim-adjunct nefiind făcută la cererea sa, așa cum s-a lăsat să se înțeleagă, ci împotriva voinței sale. Lanțul de "iubire" SRI-DNA s-a rupt, iar șefa anti-corupției s-a declarat, potrivit unor cercuri bine informate, nemulțumită de relația cu Eduard Hellvig. Nu vreau să reiau ce mi s-a spus că a spus, pentru că nu suportă tastatura o asemenea ipoteză. Dar într-adevăr ar fi vorba de o premieră!

Ca să rămânem în sfera ipotezelor cu parfum de credibilitate merită să ne punem întrebarea: Pot avea cele trei personaje interese comune? Pe o anumită secvență de timp, răspunsul este DA! Pot forma o alianță? NU, dar Florian Coldea poate fi elementul de legătură între cele două zone. 

Este tentant un asemenea scenariu, pentru că oferă o explicație pentru atitudinea mult mai conciliantă a lui Liviu Dragnea față de șefa DNA, în contrast evident cu cea a colegului de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu. La care adaugăm temerile colegilor de partid potrivit cărora Liviu Dragnea a făcut un "deal" personal, dar toate nu merită considerate o dovadă a încheierii unei alianțe. Marcată din start de o iubire imposibilă…

Mai aveam puțin și mă pregăteam să retractez această ipoteză fantastică, când dând o căutare pe net după cuvintele-cheie, Dragnea-Coldea, am găsit o știre din 27 februarie. Care reia postarea mea de pe FB și dă și un răspuns venit direct de la Liviu Dragnea: "Liderul PSD declară şi el amuzat pentru Q Magazine: „Coldea nu este consilierul meu. Este o aberaţie. Nu este adevărat!”. Aici m-am oprit și mi-am zis: Bine, măi băieți, tocmai în locul în care a dat Florian Coldea ultimele declarații "în mod excepțional" v-ați găsit să dezmințiți…