Evenimentul Zilei > Politica > Alianța 202 USR PLUS: “Referendumul pe justiție, odată cu alegerile europarlamentare, este oportun. România nu mai vrea să devină o republică a infractorilor”
Alianța 202 USR PLUS: “Referendumul pe justiție, odată cu alegerile europarlamentare, este oportun. România nu mai vrea să devină o republică a infractorilor”

Alianța 202 USR PLUS: “Referendumul pe justiție, odată cu alegerile europarlamentare, este oportun. România nu mai vrea să devină o republică a infractorilor”

Alianța 2020 USR PLUS cere organizarea în 26 mai a referendumului pe justiție odată cu alegerile europarlamentare. Deși cele mai multe partide s-au pronunțat deja împotriva acestui referendum, liderii Alianței 2020, Dan Barna și Dacian Cioloș consideră că formațiunile politice trebuie să își exprime cu claritate părerea despre modul în care văd viitorul României.

Referendumul pe justiție care ar putea fi organizat în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, este susținut de Alianța 20920 USR-PLUS. Liderii Dan Barna și Dacian Cioloș și-au argumentat, astăzi, într-o conferință de presă la Constanța, sprijinul pentru referendum. “Sprijinul e deja demonstrat de oamenii care de doi ani de zile ies în stradă. Nu văd de ce nu ar avea curajul să asculte răspunsul românilor la această întrebare și nu văd un moment mai bun ca acest răspuns să vină în același timp cu votul pentru Europa și pentru Parlamentul European pentru că sunt valori care se leagă.  E mai oportun ca oricând să avem această întrebare când de doi ani de zile legătura noastră cu UE e legată de modul în care vedem noi, în România, statul de drept și importanța Justiției. Ce moment mai bun și mai oportun poate să fie decât acesta?”, a răspuns Dacian Cioloș.

 

Deși referendumul pe justiție a fost declarat constituțional, sunt partide, precum ALDE care consideră că nu este oportun să fie organizat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Dar copreședintele Alianței 2020, Dan Barna crede că acest referendum este de fapt unul  pentru rămânerea în Europa.“Oportunitatea lui este una fără îndoială. Și USR PLUS, și acum Alianța, vor susține acest referendum cu toate resursele pentru că avem în spate un milion de cetățeni români care au semnat pentru fără penali. Nu este o chestiune de dezbatere principial academică. Este o chestiune de supraviețuire a noastră ca stat de drept. Și acest referendum este mai necesar ca niciodată exact acum când vorbim și de alegeri europarlamentare pentru că România nu și mai permite să mai stea doi ani în retorica otrăvită a lui Liviu Dragnea” a comentat Barna.

 

El a anunțat că la alegerile europarlamentare “ne luăm țara înapoi, ieșim la vot pe 26 mai și, dacă va fi și referendumul pe justiție, transmitem mesajul că România nu mai vrea să devină o republică a infractorilor”. Dacian Cioloș a explicat și motivul pentru care partidele de la guvernare se pronunță împotriva referendumului pe justiție.”Pentru Liviu Dragnea patriotismul pare să însemne o Românie care să fie lăsată în pace de Uniunea Europeană și de tot alții. Pentru noi patriotismul înseamnă o Românie demnă în Uniunea Europeană. Și asta e diferența de viziune și de deschidere față de ei,a încheiat Dacian Cioloș