Evenimentul Zilei > Actualitate > Algocalminul se va elibera doar cu reţetă
Algocalminul se va elibera doar cu reţetă

Algocalminul se va elibera doar cu reţetă

În mai puţin de şase luni, medicamentul preferat al românilor se va putea cumpăra doar la recomandarea medicului şi pe baza parafei acestuia.

În mai puţin de jumătate de an, toate analgezicele şi antipireticele care conţin metamizol, o substanţă controversată şi interzisă în multe ţări, se vor putea cumpăra doar cu reţetă de la medic. Zilele trecute, Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului a aprobat această schimbare, la cererea Sanofi- Aventis, pentru algocalminul produs şi distribuit de această companie.

În lunile următoare, toate firmele autorizate să producă şi să distribuie algocalmin şi alte medicamente pe bază de metamizol sunt obligate să depună documentaţia necesară pentru a se opera modificarea statutului de la "medicament care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală" la "medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală care se reţine în farmacie".

De ce e periculos algocalminul?

Conform Ancăi Crupariu, farmacist specialist la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, această decizie are la bază riscul pe care îl presupune administrarea medicamentelor pe bază de metamizol, substanţă care poate duce la apariţia unei boli grave, agranulocitoza. Această afecţiune poate provoca chiar şi decesul.

"Este o afecţiune acută, gravă, caracterizată prin scăde rea până la dispariţie a granulocitelor din sânge şi printr-o infecţie severă cu evoluţie rapidă", precizează farmacistul Anca Crupariu.

Metamizolul este interzis în multe ţări europene

În România, indicaţiile terapeutice aprobate pentru metamizol sunt: dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauză tumorală, alte dureri severe acute sau cronice (atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate).

În multe state din întreaga lume, utilizarea metamizolului a fost restricţionată sau chiar interzisă. Spre exemplu, în Marea Britanie, Suedia, SUA, Olanda, Grecia, Irlanda, metamizolul este interzis în analgezice, iar în Spania şi Germania se poate achiziţiona doar pe bază de reţetă.

Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, director medical la Sanofi-Aventis, precizează că solicitarea făcută de compania pe care o reprezintă pentru schimbarea modului de eliberare a algocalminului nu a fost determinată de apariţia unor date relevante de siguranţă în utilizarea metamizolului în România, ci de dorinţa de aliniere la normele UE.

219 milioane de pilule vândute anual

Potrivit datelor din industria farmaceutică, algocalminul este medicamentul cel mai bine vândut în România. În 2009, aproape 190 de milioane de pilule de algocalmin au fost cumpărate fără reţetă şi alte 29 de milioane pe bază de prescripţie medicală.

Pe locurile următoare se află nurofenul, cu 108 milioane de pastile cumpărate în 2009, şi paracetamolul, cu 56 de milioane de pastile.

Algozone şi novocalmin, în aceeaşi situaţie

Regimul de comercializare nu se schimbă doar pentru Algocalmin, ci pentru toate medicamentele analgezice şi antipiretice (utilizate pentru scăderea febrei) care conţin metamizol.

Astfel, în circa şase luni, farmaciile vor elibera următoarele medicamente doar pe bază de prescripţie medicală:

  • analgin 500 de mg., comprimate;
  • fabocalm comprimate;
  • algiotop comprimate;
  • centralgin 500 de mg, comprimate;
  • algoblock comprimate;
  • metamizol-farmacom 500 de mg, comprimate;
  • algoremin comprimate;
  • algozone comprimate, sintocalmin comprimate;
  • supozitoare sintocalmin, novocalmin 300 de mg, supozitoare novocalmin şi quarelin.