Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă. Spitalul groazei din Suceava, închis complet. Ce se întâmplă cu pacienții
Alertă. Spitalul groazei din Suceava, închis complet. Ce se întâmplă cu pacienții

Alertă. Spitalul groazei din Suceava, închis complet. Ce se întâmplă cu pacienții

De miercuri, timp de 48 de ore, Spitalul Județean Suceava va fi complet închis, pentru dezinfecție, decizia fiind luată de o comisie de control a Ministerului Sănătății, condusă de secretarul de stat Nelu Tătaru.  

Miercuri,  echipa Ministerului Sănătății condusă de secretarul de stat dr. Nelu Tătaru, a făcut o primă evaluare a activității Spitalului Clinic Județean Suceava în contextul răspândirii noului corornavirus. Echipa a decis de urgență închiderea completă a Spitalului Clinic Județean începând de astăzi pentru 48 de ore în vederea realizării procedurilor de dezinfecție.

Tot astăzi va începe transferarea celor 124 de pacienți care se mai află internați în spital în alte unități sanitare. Astfel, ”pacienții confirmați pozitiv la COVID 19 vor fi repartizați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava care se află într-o clădire pavilionară separată. Această clinică are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108.

Pacienții confirmați negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgențe își vor continua tratamentul izolați la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. Pacienții care sunt confirmați negativ și reprezintă urgențe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferați în spitale din județul Iași, în funcție de patologie”, informează Ministerul Sănătății.

Pacienți transferați în regiune

În aceste zile, pacienții care vor fi investigați și diagnosticați în UPU a SCUJ Suceava vor fi dirijați pentru continuarea tratamentului în unitățile medicale din Fălticeni și Rădăuți. Cei cu patlogie severă vor fi direcționați către unitățile medicale din Iași.

În ceea ce privește personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate  1.300 persoane, personal medical și auxiliar. ”Din cei 233 de medici ai unității sanitare, 34 sunt confirmați pozitiv la COVID 19. Aceștia sun internați la Spitalul de Boli Infecțioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu. De asemenea, 49 de asistenți medicali și infirmieri confirmați cu COVID 19 din cadrul spitalului județean se află internați în Spitalul de Boli Infecțioase Suceava”, mai transmit oficialii Ministerului Sănătății.

Controale în țară

Echipa Ministerului Sănătății a decis ca, după dezinfecție, Spitalul Clinic Județean Suceava să devină unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus.

În 48 de ore se estimează deschiderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Suceava, care este supusă de asemenea unui proces amplu  de dezinfecție. UPU va începe să funcționeze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iași, clinicile private din Suceava, precum și cu personal din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava.

Ministerul Sănătății a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital din Fălticeni. De asemenea, instituția a alocat Direcției de Sănătate Publică din Suceava 750.000 lei pentru achiziționarea unui sistem de detectare moleculară (Real Time PCR).

Evaluarea echipei medicale a Ministerului Sănătății continuă zilele următoare cu toate unitățile sanitare din regiunea Nord-Est. Astăzi va fi verificată situația de la Botoșani.