Evenimentul Zilei > Economie > ALERTĂ: Sistemul NAŢIONAL de transport al gazelor se află în stare de dezechilibru
ALERTĂ: Sistemul NAŢIONAL de transport al gazelor se află în stare de dezechilibru

ALERTĂ: Sistemul NAŢIONAL de transport al gazelor se află în stare de dezechilibru

Sistemul naţional de transport (SNT) al gazelor se află joi în stare de dezechilibru, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind sub limita de funcţionare la parametri normali, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul naţional de transport şi sistem, transmite Agerpres.

Astfel, indicatorul Line Pack, care arată cantitatea de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, era, la ora 14:00, la nivelul de 34,5 milioane de metri cubi, care indică un dezechilibru în sistem. 

Transgaz explică, la capitolul "Limite de funcţionare ale SNT", că starea optimă a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 şi 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 şi 38 milioane de metri cubi, iar, dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc. 

Nivelul Line Pack a indicat o stare de dezechilibru pe tot parcursul zilei, fiind de 36,1 milioane de metri cubi la ora 6:00; 35,8 milioane de metri cubi la ora 8:00; 35,2 milioane de metri cubi la ora 10:00 şi 34,7 milioane de metri cubi la ora 12:00. 

În cadrul şedinţei de Guvern de joi, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că, în această perioadă, cantitatea de gaz din conducte, respectiv Line Pack-ul, s-a menţinut în limite normale de 38 milioane de metri cubi. 

Potrivit acestuia, consumul de gaze al României în această perioadă este estimat la 70 milioane de metri cubi (pe zi – n.r.), el fiind asigurat în felul următor: din producţia internă 28 milioane metri cubi, depozite – 26 milioane metri cubi, import – 13 milioane metri cubi şi 3 milioane de metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport.