Evenimentul Zilei > Actualitate > ALERTĂ MAXIMĂ! Pesta porcină africană la mai puțin de 70 de km de frontiera României
ALERTĂ MAXIMĂ! Pesta porcină africană la mai puțin de 70 de km de frontiera României

ALERTĂ MAXIMĂ! Pesta porcină africană la mai puțin de 70 de km de frontiera României

(Comunicat) Exploatațiile comerciale de creștere a porcilor din APCPR-Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România urmăresc cu îngrijorare ultimele știri sosite din Republica Moldova unde au fost confirmate două noi focare de pestă porcină africană (PPA) în ferme țărănești amplasate la cca 40 km de granița cu România.

În ultimii ani, focare de pestă porcină africană au apărut în toate ţările situate în Nord-Estul României, ultima fiind Moldova, ceea ce probează migrarea pe căi naturale a virusului, teorie susţinută de specialiştii în situaţii de urgenţă din domeniul sanitar-veterinar. Statisticile realizate pun în evidenţă că principala cauză a răspândirii virusului PPA sunt mistreţii și oamenii cu produsele alimentare din carne de porc, transportate din zone infectate.

În aceste condiții, este necesar ca atât fermierii cât și producătorii de carne de porc, precum și unitățile care manipulează vânat salbatic, în special aceia care își desfășoară activitatea în județele riverane cu Republica Moldova și Ucraina să sporească vigilența și supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune să fie imediat raportată serviciilor sanitare -veterinare teritoriale.

Apariția unor cazuri de Pestă porcină africană ar conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii și procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autoritățile statului trebuie să întreprindă toate demersurile incluzând întărirea controalelor la frontieră pentru a evita introducerea virusului în România.

"APCPR solicită autorităţilor statutului să ia măsuri urgente de interzicere a intrărilor de animale, carne și produse alimentare din Moldova și Ucraina și de control eficient în punctele de frontieră sau reducerea numărului acestora, de control a vânătorilor indiferent de forma de funcţionare şi de pregătire pentru intervenţii în caz de urgenţă.

Solicităm să se publice măsurile de prevenţie împotriva apariţiei PPA pe teritoriul României și autoritățile responsabile de intervenții în caz de urgență cu datele de contact, să se folosească mesajele de „Interes Public” ale televiziunii naționale pentru informarea populației și să se restricționeze comerțul cu Moldova și Ucraina.

Numai un efort comun va evita apariția PPA și consecințele dezastruoase pentru industria cărnii de porc din România"-

(Consiliul Director APCPR)