Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru toți românii care stau la bloc! Decizia Guvernului este clară
Alertă pentru toți românii care stau la bloc! Decizia Guvernului este clară

Alertă pentru toți românii care stau la bloc! Decizia Guvernului este clară

Persoanele care doresc să își continue activitatea de administrator de bloc vor avea la dispoziție doi ani pentru a obține atestarea.

Guvernul a semnat o ordonanță pentru amânarea aplicării noilor reguli. Un proiect de lege, intrat în vigoare la 28 septembrie anul trecut,  prevede că primăriile vor emite atestatul persoanelor care doresc să fie administrator de condominii, iar acestea din urmă vor trebui să obțină un certificat de atestare profesională și să dețină cazier judiciar și cazier fiscal curate.

Conform noii legi, până pe 28 septembrie anul acesta, toți administratorii de blocuri ar trebui să obțină astfel de certificate care să dovedescă calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator.

Anterior, obținerea unui certificat de calificare profesională nu era o condiție obligatorie pentru administratori, iar noua prevedere presupune și autorizarea furnizorilor de formare profesională pentru administratori.

În ordonanță se arată că Ministerul Dezvolării a publicat la finele anului trecut, în tremenul prevăzut de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, noul standard ocupaţional privind ocupaţia de administrator de condominii, dar avizul favorabil formulat de Ministerul Muncii pentru actualizarea Nomenclatorului calificărilor prin introducerea calificării „administrator de condominii” a fost emis abia în luna iunie anul acesta.

Totodată, autoritățile arată că procedura de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulților poate dura chiar și 80 de zile, fără a mai pune la socoteală durata efectivă a programului de obținere a certificatului.

Prin urmare, având în vedere durata procedurii de autorizare a furnizorilor de formare profesională și durata programului de formare profesională a adulților, „situație ce ar genera un blocaj în activitatea de administrare a condominiilor.” Guvernul prorogă noile condiții pentru administratorii de blocuri până la data de 1 ianuarie 2021, anunță Profit.ro.

Potrivit noilor prevederi legale, atestatul de administrator va fi valabil 4 ani, atât cât este prevăzută și durata maximă a mandatelor pentru membrii comitetului executiv al asociației de proprietari, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un număr par de membri, incluisv un cenzor sau o comisie de cenzori.

Noua lege prevede că administratorul este obligat să folosească pentru plăţile curente şi pentru încasări contul curent al asociaţiei, la care au acces pentru informare, toţi proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociaţiei.

Prin excepţie de la aceste prevederi, cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, exclusiv în vederea efectuării operaţiuniilor de plăţi pentru cheltuieli neprevăzute, administratorul poate păstra în casierie numerar în limita unui plafon lunar de 1.000 lei.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: