Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă pe litoral. Tineri veniți în vacanță, contacți ai unui coleg cu Covid-19!
Alertă  pe litoral. Tineri veniți în vacanță, contacți ai unui coleg cu Covid-19!

Alertă pe litoral. Tineri veniți în vacanță, contacți ai unui coleg cu Covid-19!

Zeci de tineri din județul Dâmbovița au fost nevoiți să se întoarcă mai devreme din vacanșța la Costinești după ce au aflat de la autoritățile sanitare că un coleg de al lor, care plecase acasă mai devreme, fără să îi anunțe, fusese depistat pozitiv cu SARS COV-2.

Tinerii din județul Dâmbovița, cu vârste între 16 și 19 ani, veniseră la Costinești în urmă cu cinci zile și mai aveau o săptămână de vacanță. Unul dintre colegii lor plecase acasă, la scurt timp de la sosire, pentru că fusese informat de părinți că au fost depistați pozitiv la testul pentru noul coronavirus. După ce a ajuns acasă, tânărul de 19 ani ar fi prezentat și el simptome de infectare.

Autoritățile sanitare din Dâmbovița au declarat, pentru presa loc, că tânărul s-a dus la spital și, în urma testului, rezultatul a ieșit pozitiv. La ancheta epidemiologică a recunoscut că s-a întors de la Costinești, unde a fost cu alți 25 de colegi și prieteni, care au rămas la mare. La scurt timp, din dispoziția autorităților din județul Dâmbovița, toți tinerii au fost urcați în autocarul cu care veniseră la mare și transportați acasă.

Direcția de Sănătate Publică  din Constanța ar fi fost informată telefonic, vineri, 7 august, despre cazul confirmat cu COVID 19, care fusese cazat la un complex turistic din Costinești. Abia sâmbătă seara, DSP Constanța, vorbește despre cazul de Costinești, printr-un comunicat de presă în care informează despre 40 de tineri, nu câți a spus tânărul din Dâmbovița.

„Urmare acțiunii de control desfășurată la unitatea turistică, au fost constatate următoarele: un tânăr a sosit la complexul turistic din Costinești, în data de 03.08.2020, aproximativ în jurul prânzului. Deplasarea de la Târgoviște spre Costinești s-a efectuat cu un autocar, împreună cu aproximativ 40 de persoane, elevi minori și studenți. În cursul zilei de 04.08 2020, acesta a părăsit complexul turistic, fără să anunțe organizatorul”, a transmite DSP Constanță, în urmă cu puțin timp.

Din afirmațiile organizatorului excursiei, pe perioada deplasării au fost purtate măști de protecție și au fost asigurate măsuri de distanțare (capacitate autocar 63 locuri). Atât la urcarea în autocar, cât și la sosire, a fost efectuat triajul – termometrizarea acestora. Pentru elevii minori, s-a făcut dovada avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie și consimțământul părintelui.

Din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare de funcționare, s-au constatat următoarele: complexul turistic funcționează la o capacitate de 40%, la momentul controlului fiind cazați cca. 150 persoane, adulți și copii. Au fost respectate măsurile de prevenire și limitare a infecției cu SARS-CoV-2, atât pentru personal, cât și pentru turiști – covorașe impregnate cu produs biocid, dispenser cu dezinfectant pentru mâini, trusă medicală la recepție, marcaje privind circulația în incintă, afișe cu mesaje în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii, păstrării distanței, igienei personale, asigurarea distanței dintre mese.

Având în vedere faptul că toți membrii grupului sunt contacți ai cazului confirmat COVID-19, în jurul orei 21.00, turiștii au părăsit locația cu același mijloc de transport, urmând ca DSP Dâmbovița să dispună măsura carantinării. S-a recomandat intensificarea măsurilor de salubrizare și decontaminare a suprafețelor și desemnarea unor persoane responsabile din rândul organizatorilor, pentru efectuarea triajului observațional zilnic al turiștilor.

Cazul tinerilor din Costinești se întâmplă la câteva zile de la o situație aproape similară, când 30 de copii din Vaslui au ajuns la Costinești, cu o colegă pe care tatăl ei, ambulanțier,  a venit și aluat-o după ce rezultaul testului pe care fata îl făcuse anterior ieșise pozitiv. Și atunci, DSP Constanța a transmis informațiile cu întârziere.