Evenimentul Zilei > Social > Alertă mondială. Nou efect secundar al vaccinului Pfizer, descoperit în Israel
Alertă mondială. Nou efect secundar al vaccinului Pfizer, descoperit în Israel

Alertă mondială. Nou efect secundar al vaccinului Pfizer, descoperit în Israel

Administrarea serului anti-Covid-19 de la Pfizer primul vaccin omologat la nivel global, ar putea avea o nouă reacție adversă. Este o afecțiune destul de serioasă, întâlnită mai ales la persoanele cu boli autoimune.

Cheagurile de sânge sunt unul din principalele efecte adverse de după vaccinarea anti-Covid, dar zona Zoster ar putea fi un nou efect secundar rar al administrării serului Pfizer/BioNTech, susține un nou studiu, realizat de oamenii de ştiinţă din Israel.

Persoanele cu boli autoimune vaccinate cu Pfizer pot dezvolta zona Zoster

Potrivit unui studiu apărut în revista Reumatologia, cercetătorii de la Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au descoperit că persoanele cu anumite boli autoimune au mai multe șanse de a dezvolta erupții cutanate şi zona Zoster după administrarea vaccinului Pfizer contra noului coronavirus. Mai mult, s-a constatat că starea pielii a fost de 5 ori mai afectată după prima doză decât după a doua doză de vaccin, mai arată studiul, citat de Jerusalem Post.

Au fost raportate deja 6 cazuri în care a fost dezvoltată zona Zoster, însă specialiştii atrag atenția că numărul lor este mult mai mare. Noua descoperire alertează medicii, care ar trebui să fie atenți inclusiv la simptomele mai puțin frecvente la pacienții cu boli autoimune. „Nu putem spune că vaccinul este cauza erupțiilor, dar putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienți”, a declarat dr. Victoria Furer, reumatolog la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv.

Pacienții cu boli reumatice sunt cei mai expuși

În cadrul studiului, echipa de cercetători a evaluat 590 de pacienți imunizați cu Pfizer – 491 dintre ei au fost diagnosticați cu boli reumatice inflamatorii autoimune. Aproximativ 1,2% din acest grup au dezvoltat zona Zoster. Netratată corespunzător, boala ajunge la complicații severe la nivelul creierului sau pielii.

Bolile reumatice inflamatorii autoimune (AIIRD) determină sistemul imunitar să atace oasele, articulațiile, mușchii sau organele unei persoane. Acestea includ afecțiuni precum artrita reumatoidă, scleroza sistemică și boala mixtă a țesutului conjunctiv. Prin urmare, cercetătorii recomandă ca pacienții cu AIIRD să fie vaccinați împotriva Zonei Zoster înainte de a primi vaccinul COVID-19.

Sursa: Jerusalem Post

Sursa foto: Dreamstime

Citește și Fostul vicepreședinte al Pfizer rupe tăcerea. „Avem nevoie de Dumnezeu mai mult ca oricând”. Dezvăluirile omului de știință