O scurgere masivă de petrol a fost semnalată în Marea Roșie, operatorul administrativ al flotei de petroliere în Iran, National Iranian Tanker Company (NITC), indicând, vineri, într-un comunicat de presă, faptul că cele ”două explozii” care au lovit carena navei au fost ”probabil provocate cu rachete”, informează Reuters și AFP.

Inițial, agenţiile de presă internaţionale au comunicat faptul că un petrolier iranian a luat foc în urma unei explozii în timp ce nava se afla în apropiere de portul saudit Jeddah, citând surse media oficiale de la Teheran. Ulterior, experţi citaţi de agenţia de presă iraniană Isna, au menționat că este vorba de ”un atac terorist”.

În acest moment, autorităţile de la Teheran au declanșat o anchetă. Incidentul survine pe fondul tensiunilor între Iran şi Arabia Saudită împreună cu aliatul ei american, pe de altă parte.

”Toţi membrii echipajului sunt vii şi nevătămaţi”, informează NITC în comunicatul transmis. În același document se arată că echipajul de la bordul vasului ”Sabiti” încearcă să repare distrugerile provocate. Compania care deține nava a mai spus că ”nu a existat niciun incendiu la bordul petrolierului”.

Presupusul atac terorist de vineri survine după ce mai multe petroliere au fost sechestrate de Iran în ultimele luni, în regiunea Golfului, şi după reţinerea, în luna iulie în largul Gibraltarului, mai exact în extremitatea sudică a Spaniei, a unui petrolier iranian, autorizat să plece în data de 15 august.

În acest context, în luna septembrie, Riadul şi Washingtonul au acuzat Teheranul că s-ar afla în spatele atacurilor împotriva a două importante rafinării din estul Arabiei Saudite, atacuri revendicate de rebelii houthi din Yemen. Iranul a dezminţit însă orice implicare.

Sursa: Realitatea.md