Liderii industriei Apărării din Serbia au prezentat lansatorul multiplu autopropulsat modular Oganj, construit în teritoriu, capabil să tragă mai multe rachete de artilerie ghidate și fără ghid sau chiar rachete de ghid antitanc.

Noul sistem de arme, numit LRSVM M-18, a fost dezvăluit în timpul vizitei ministrului Apărării sârb, Aleksandar Vulin, la Centrul de testare a armelor și echipamentelor „Nikinci”.

În prezent, Serbia realizează o echipare complexă și sistematică a artileriei Forțelor armate sârbe, care a fost prioritatea țării, astfel că, pe lângă armele modernizate, unitatea inițială va primi un nou sistem de control al incendiilor, un vehicul de recunoaștere cu optoelectronică și alte dispozitive și un sistem informatic pentru controlul incendiilor pentru comandantul bateriei. De asemenea, va obține o nouă generație de muniție, a declarat ministrul adjunct pentru resurse materiale, Nenad Miloradovic.

În ceea ce privește noul sistem de rachete de artilerie, este o armă cu capabilități complet noi de a trage toate tipurile de rachete neghidate, inclusiv proiectilele cu rază de 40 km, care au fost deja dezvoltate și proiectile rachetă de 50 km, care sunt dezvoltate, inclusiv racheta cu corectarea traseului de zbor.

Versiunea avansată a sistemului Oganj este o primă armă de artilerie sârbă care poate trage și rachete ghidate și, ca parte a lucrărilor la arma prototipului, toate subsistemele pentru pregătirea, tragerea și îndrumarea unei rachete, cum ar fi racheta ALAS.

Racheta ghidată programabilă ALAS a fost lansată pentru containerul montat pe „Oganj” modular pentru prima dată, iar lansarea a avut succes, precum și lansarea rachetelor „grad”.

La testarea și practica de tragere au participat și șeful Departamentului pentru Tehnologii de Apărare, generalul-major Mladen Vuruna, șeful departamentului de dezvoltare și dotare, generalul de brigadă Milan Popovic și directorul Institutului Tehnic Militar, colonelul Bojan Pavkovic.

Vorbind despre importanța testelor, locotenent-colonelul Predrag Puhača de la Departamentul de Dezvoltare și Dotare a Statului Major General, a subliniat că aceasta a tras din armele de artilerie LRSVM M18 – lansatoare de rachete a căror dezvoltare a început la Institutul Tehnic Militar în urmă cu doi ani și acum pregătirile pentru testarea finală sunt aproape de finalizare.

„Arma este destinată tirului la ținte la distanțe mari. Are o cabină ușor blindată care protejează echipajul de muniție cu șrapelă și pușcă. Permite utilizarea tuturor rachetelor disponibile pe care le avem în armament și a celor pe care le vom dezvolta. Sistemul „ALAS” este integrat în el – o rachetă ghidată anti-armură”, a declarat locotenent-colonelul Puhača. (FOTO: defence-blog.com)