Alertă de Cod Roșu de furtună pentru mai multe localități din județul Constanța. Turiștii care se află la mare au primit pe telefoanele mobile o alertă din partea autorităților în care au fost avertizați să se adăpostească pe timpul furtunii.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o avertizare nowcasting Cod roşu de furtună pentru localităţi din judeţul Constanţa, valabilă până la ora 14:00.

Potrivit meteorologilor, în Tuzla, Negru Vodă, Topraisar, 23 August, Limanu, Chirnogeni, Albeşti, Amzacea, Pecineaga, Mereni, Costineşti, Comana, Cerchezu, Mangalia se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie.

Conform ANM, în zona avertizată s-au acumulat peste 40 – 50 l/mp.

Turiștii aflați în stațiunile de pe Litoral au primit o alertă extremă, avertizare de Cod Roșu:

„Averse torențiale, intesificări ale vântului, vijelii, grindină, și frecvente descărcări electrice. se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40-50 l/mp. Luați măsuri de adăpostire! Nu staționați sub arbori și rețele electrice! Intrați în casă ori într-o construcție! Închideți ferestrele și ușile! Dacă sunteți în autoturism, conduceți cu prudențp și opriți la cea mai apropiată construcție pentru a vă adăposti”, se arată în avertizarea transmisă de ISU Constanța.

Avertizare de Cod portocaliu în Buzău și Prahova

ANM a emis sâmbătă o avertizare nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru zona de munte a judeţelor Buzău şi Prahova, valabilă până la ora 13:00.

Potrivit meteorologilor, în cele două judeţe, la munte, se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului.

Prognoză specială meteo pentru București

Meteorlogii au emis o prognoză specială pentru Bucureşti, conform căreia, de sâmbătă, ora 11:00, până marţi, ora 23:00, în Capitală se vor înregistra averse, descărcări electrice şi vânt puternic, iar temperaturile maxime se vor situa între 20 şi 26 de grade.

Îndeosebi în cursul după-amiezelor de sâmbătă şi duminică, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 10-20 l/mp şi izolat peste 25 l/mp.

Temperaturile maxime vor fi de 23-26 de grade, exceptând ziua de luni, când vor fi mai scăzute şi se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 12 şi 14 grade.

Vreme rea în toată țara, sâmbătă

ANM a emis şi un cod galben valabil sâmbătă între orele 11.00 şi 21.00 pentru toată țara, fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În cursul acestei zile, în zonele de deal şi de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova şi în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pe intervale mai scurte de timp.

 Cod Galben pentru duminică

Cod galben va fi şi duminică, între orele 2.00 şi 10.00, când în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 35…40 l/mp.

De asemenea, potrivit informării meteorologice, începând de duminică, ora 10.00 până marţi, ora 23.00, în ţară vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi cantităţi de apă însemnate. Prin urmare, în intervalul menţionat, în jumătatea de est a ţării şi local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.