Evenimentul Zilei > Social > Alertă medicală. Un gest banal crește cu 90% riscul de cancer
Alertă medicală. Un gest banal crește cu 90% riscul de cancer

Alertă medicală. Un gest banal crește cu 90% riscul de cancer

Aproape că nu există casă în care dimineața să nu înceapă cu o cafea. De regulă e savurată fierbinte. Intră la capitolul ”micile plăceri ale vieții”. Acest obicei se apre însă că e deosebit de riscant. Crește riscul de cancer cu 90%.

Cafeaua, ceaiul sau chiar mâncărurile servite la peste 60 de grade Celsius cresc riscul de cancer cu 90%, au aratat cele mai recente studii. International Journal of Cancer a publicat, recent, o cercetare care a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani care locuiau în nord-estul Iranului. Studiul a durat 13 ani. În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian.

„Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. Însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea“, a declarat principalul autor al studiului, medicul Farhad Islami, de la Societatea Americană pentru Cancer.

Potrivit experţilor, consumul zilnic a 700 mililitri de ceai sau cafea la o temperatură de 60°Celsius sau mai ridicată a fost „asociat în mod constant“ cu o creştere în proporţie de 90% a riscului de a dezvolta cancerul. Încă din 2016, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinţi, la temperaturi de peste 65°C, că fiind un agent cancerigen.

Sursa: Realitatea.net