Evenimentul Zilei > Social > Alertă la Spitalul de Urgență Craiova! Şase cadre medicale infectate
Alertă la Spitalul de Urgență Craiova! Şase cadre medicale infectate

Alertă la Spitalul de Urgență Craiova! Şase cadre medicale infectate

Un nou focar de coronavirus s-a declanşat la Spitalul de Urgență Craiova, unde cinci infirmiere și o asistentă medicală de la Clinica de Chirurgie III au fost depistate cu noul coronavirus.

Ptrivit GdS, astăzi, alte trei persoane, două infirmiere și o asistentă medicală din cadrul aceleiași secții, au ieșit pozitive, deși testele de săptămâna trecută ieșiseră negative. Două dintre infirmiere sunt mamă și fiică.

O infirmieră nu ar fi respectat regulile de protecție

Dr. Stelian Mogoanță, șeful secției, a declarat: „E posibil ca prima infirmieră infectată să fi luat virusul din comunitate. E adevărat că nu au fost testați toți pacienții, dar toate suspiciunile de caz Covid au fost infirmate prin testare. Poate doar dacă a existat un pacient complet asimptomatic care să fi transmis la unul dintre cadre”.

„Medicii și pacienții testați au avut rezultate negative. Doar o asistentă a fost depistată pozitiv. Dacă s-a contaminat tot în secție, e posibil să fi luat virusul și pentru că era pe sectorul de pansamente și a lucrat mai mult cu infirmierele”, adaugă acesta.

Asistenta s-ar fi plâns că transpiră din cauza echipamentului de protecţie

Dr. Mogoanță: „Poate că e o concluzie pripită, dar spre asta indică informațiile. O infirmieră chiar mă acuza că din cauza echipamentului de protecție a transpirat și este o răceală banală și nimic altceva. Se pare că această persoană nu ar fi agreat masca, ar fi purtat-o numai în prezența mea, mi-au spus mai mulți, neoficial. Dacă m-ar fi informat la timp poate că altfel stăteau lucrurile. Masca nu ar fi purtat-o pentru că nu putea să respire, iar cu halatul spunea că ar transpira și răcește”.

Nepăsare faţă de respectarea măsurilor

„Problema pare să vină de la această nerespectare a măsurilor de protecție. Deși cred că e cea mai protejată clinică din tot spitalul, am avut la dispoziție cele mai bune echipamente de protecție, numai măști FFP2 în permanență, schimbate regulat, nepurtarea lor aduce aici. Probabil că pacienții nu au contractat infecția și pentru că ei au purtat, de teamă, măștile de protecție”, a mai explicat doctorul.

„Din câte înțeleg, cel puțin una dintre ele nu a respectat regulile de protecție. Personalul a fost trimis acasă, iar turele se asigură de personal care nu a intrat sub nicio formă în contact cu vreuna dintre infirmierele depistate pozitiv. Dacă va fi nevoie, probabil că vom mai muta personal de pe celelalte secții de chirurgie. Ultimele trei au fost depistate marți, dar două dintre ele aveau test negativ. Însă au fost testate a doua oară și iată, au ieșit pozitive. Toate sunt asimptomatice”, a menționat Teodor Sas, managerul SJU Craiova, potrivit GdS.