„Chiar dacă şi-a pierdut ”califatul” teritorial, Statul Islamic în Irak şi Siria şi-a consolidat capacităţile de insurgenţă în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru”, se arată în documentul citat.

Statul Islamic a fost capabil să se „regrupeze şi să sprijine operaţiuni’” în cele două ţări, din cauza faptului că  cele două forţele locale „nu reuşesc să menţină operaţiuni pe termen lung, să efectueze operaţiuni simultan sau să păstreze teritoriul pe care l-au eliberat’”, a adăugat sursa citată.

Revenirea SI în Siria s-a produs ca urmare a faptului că Washingtonul „s-a retras parţial din ţară, decizie luată împotriva avertismentului Forţelor Democratice Siriene (SDF), susţinute de SUA, care au cerut mai mult antrenament şi mai multe echipamente pentru operaţiuni de combatere a insurgenţei”.

Preşedintele Donald Trump a anunţat la sfârşitul anului 2018 retragerea a peste 1400 de soldaţi americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală împotriva organizaţiei jihadiste, o decizie care l-a determinat pe ministrul apărării Jim Mattis să demisioneze.

Cu toate acestea, unele trupe americane au rămas în nord-estul Siriei, o regiune necontrolată de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, iar Washingtonul cere sprijin militar crescut din partea altor membri ai coaliţiei împotriva SI, susținând că organizaţia jihadistă are încă între 14.000 şi 18.000 de „membri” în Irak şi Siria, dintre care până la 3.000 sunt străini, notează raportul citat, scrie Agerpres.

Te-ar putea interesa și: