Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă la nivel mondial! Facebook elimină companiile „mercenare”. Cum ne păcăleau să ne dezvăluim datele personale
Alertă la nivel mondial! Facebook elimină companiile „mercenare”. Cum ne păcăleau să ne dezvăluim datele personale

Alertă la nivel mondial! Facebook elimină companiile „mercenare”. Cum ne păcăleau să ne dezvăluim datele personale

Sute de companii private spionează utilizatorii de pe platforma Facebook. Acuzațiile vin de la cel mai înalt nivel.

Compania Meta acuză sute de companii private că spionează utilizatorii de pe platforma Facebook. Compania va trimite, de asemenea, avertismente către sute de mii de persoane despre care se crede că sunt vizate de activități rău intenționate după investigație

Facebook a interzis deja șapte companii de „supraveghere” de pe platformele sale și va trimite notificări de avertizare către 48.000 de persoane despre care compania crede că au fost vizate de activități rău intenționate, în urma unei investigații de luni de zile în industria „mercenarilor cibernetici”.

Platforma  Meta a acuzat sute de companii private de supraveghere că spionează utilizatorii săi

În comunicatul dat de Meta, companiile ar fi utilizat conturi false, pentru a păcăli utilizatorii să-și dezvăluie informațiile personale. Compania de rețele de socializare a declarat că investigația sa a dezvăluit noi detalii despre modul în care companiile de supraveghere le permit clienților să vizeze „nediscriminatoriu” oamenii de pe internet pentru a colecta informații despre ei, a le manipula și, în cele din urmă, să-şi compromită dispozitivele.

Mai mult, madinistrația Biden a plasat pe o listă neagră o altă companie israeliană de supraveghere, NSO Group, iar parlamentarii democrați au cerut de la acel moment instituirea de sancțiuni împotriva acestei firme și a altor trei, în legătură cu acuzații potrivit cărora acestea ar fi asistat regimuri autoritare, în demersuri privind comiterea de abuzuri la adresa drepturilor omului.

Celebra companie Black Cube, pe lista neagră a Facebook

Printre companiile afectate, se numără și Black Cube, o agenție de informații care a fost angajată de Harvey Weinstein, un individ condamnat pentru viol, pentru a-i discredita pe cei care au formulat acuzații de agresiune împotriva sa. Black Cube,  companie israeliană, a respins afirmațiile Facebook cu privire la activitățile sale spunând că activitățile sale sunt total conforme cu legislația în vigoare.

Alte entități interzise de Facebook includ: Cognyte, Bluehawk CI, BellTroX care a fost descrisă ca o „entitate necunoscută” în China, despre care a spus că este responsabilă pentru practici rău intenționate cu malware-ul implementat şi fost folosit împotriva grupurilor minoritare din Xinjiang, Myanmar și Hong Kong.

BellTroX nu a putut fi contactat pentru comentarii. Un purtător de cuvânt al Cobwebs a declarat că compania a recurs la surse deschise și că produsele sale „nu sunt intruzive în niciun fel”. Celelalte entități numite de Facebook nu au răspuns solicitărilor de comentarii, scrie theguardian.