Evenimentul Zilei > Actualitate > ALERTĂ la Constanța!Primul caz de TRICHINELOZĂ confirmat de specialiști
ALERTĂ la Constanța!Primul caz de TRICHINELOZĂ confirmat de specialiști

ALERTĂ la Constanța!Primul caz de TRICHINELOZĂ confirmat de specialiști

O familie din comuna Valu lui Traian care a sacrificat un porc pentru sărbătorile de iarnă a respectat recomandările autorităților sanitar veterinare și, înainte de a o pregăti în vederea consumului a efectuat examenul trichineloscopic. Specialiștii au constatat astfel că bucata de carne examinată prezenta parazitul Trichinella.

S-a întâmplat, astăzi, în comuna Valu lui Traian din județul Constanța când un gospodar  a sacrificat porcul, crescut de el în ogradă pentru consum propriu După ce a luat o bucată de carne, s-a dus la punctul sanitar veterinar din localitate. S-a descoperit astfel că porcul era infestat cu parazitul Trichinella spiralis. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Constanța spun că este vorba de un singur exemplar, carnea fiind ridicată și transportată la incinerare.

Directorul DSV Constanța, Geronimo Brănescu, recomandă  populației să achiziţioneze carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial. În județul Constanța există 44 de locații, 7 în Constanța și 37 în județ unde se poate efectua  examenul trichineloscopic, tariful fiind de 10, 8 lei.

“Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spiralis din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată”, avertizează medicul veterinar Geronimo Brănescu. Autoritățile sanitar veterinare au intensificat controalele pe întreg lanţul alimentar. În caz de nerespectare a normelor sanitar veterinare, amenzile ajung și la 50.000 de lei.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: