Amintim că după imaginile în care afro-americanul George Floyd moare asfixiat din cauza unui poliţist care i-a pus genunchiul pe gât, în SUA au început revolte violente de stradă.

Problema este atât de sensibilă încât va fi semnalata Grupului de lucru anti-COVID de la Casa Albă.

Directorul CDC, Robert Redfield, s-a adresat Comitetului Camerei Statelor Unite pentru credite şi a spus care este cea mai mare temere a sa.

Acesta se teme că protestele George Floyd din întreaga ţară vor deveni un „eveniment de însămânțare” pentru COVID-19.

Totodată, Redfield a amintit despre rata mare de transmisie a coronaviruslui chinezesc în unele orașe în care au loc manifestații de amploare.

„Cu siguranță tusea poate răspândi virusuri respiratorii, inclusiv COVID-19”, a spus Redfield.

El s-a înţeles deja cu Rep. Mark Pocan (membru al Camerei Reprezentanților a SUA), care are aceeaşi părere despre substanțele chimice ale poliţie şi tuse.

„Aceasta a fost experiența mea. Cred că ridicați o problemă importantă. Voi transmite acest comentariu la următoarea ședință a grupului de lucru”, i-a spus Redfield lui Pocan.

La protestele de la Casa Albă și din toată țară, poliția a folosit compuși pe bază de capsaicină, inclusiv spray-uri cu piper și bile de piper.

Canistrele de fum, gazele lacrimogene cu aspect similar și grenadele flash-bang au provocat de asemenea o serie de simptome respiratorii.

La rândul lor, protestatarii au dat foc clădirilor și coșurilor de gunoi pline de materiale plastice, care au generat vapori toxici.

„Am susținut puternic capacitatea de a avea feţele acoperite de măşti și de a pune măști la dispoziţia protestatarilor, astfel încât să poată avea cel puțin aceste acoperiri, dar ridicați o întrebare importantă”, i-a mai spus Redfield lui Pocan.

Directorul CDC le-a spus parlamentarilor că este îngrijorat de modul în care protestele vor avea impact asupra pandemiei, care a îmbolnăvit aproape 2 milioane de americani și a ucis aproape 110.000.

Mai departe, Redfield a declarat că protestatarii ar trebui să fie testați pentru coronavirus, conform nypost.com.

„Primul lucru pe care mi-aș dori să-l văd este acei ca indivizi care au participat la aceste proteste pașnice sau au protestat, mai ales dacă se află în zone metropolitane care nu au controlat focarul în măsura în care ne dorim – Minneapolis se întâmplă să fie unul care are încă o transmisie semnificativă, DC este un altul -, ne dorim cu adevărat ca acei indivizi să ia în considerare extrem de mult să fie evaluați și să fie testați”, a spus Redfield.

„Cred că, din păcate, există un potențial pentru ca acesta să fie un eveniment de însămânțare (n.r. cu COVID-19)”, a mai spus el.