Evenimentul Zilei > Social > ALERTĂ în DELTA DUNĂRII. INCENDII în lanț, zeci de hectare de stufăriș afectate. CASE și PENSIUNI, ÎN PERICOL
ALERTĂ în DELTA DUNĂRII. INCENDII în lanț, zeci de hectare de stufăriș afectate. CASE și PENSIUNI, ÎN PERICOL

ALERTĂ în DELTA DUNĂRII. INCENDII în lanț, zeci de hectare de stufăriș afectate. CASE și PENSIUNI, ÎN PERICOL

Pompierii ISU Tulcea au intervenit în mai multe localități din Delta Dunării unde, pe zeci de hectare hectare de vegetație stuficolă au izbucnit incendii, care amenințau să se extindă spre case și pensiuni. Pentru localizarea flăcărilor din cel puțin 10 zone, au acționat toți salvatorii detașamentelor din județul Tulcea, fiind nevoiți să intervină de la un incendiu la altul.

Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină, în jurul orei 15,00, pentru limitarea efectelor unui incendiu care se manifest în apropierea localității Malcoci. Suprafața cuprinsă de flăcări depășea 7 hectare de vegetație stuficolă. Două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de muncă operativă au lucrat pentru a împiedica apropierea focarului de o fermă din apropiere.

După o oră, în localitatea Mineri, un incendiu care a cuprins aproximativ 7 hectare de vegetație uscată și stuf amenința să se extindă către locuințele învecinate. A intervenit, la timp, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, localizând incendiul. Din cauza vântului și a terenului variat, incendiul a cuprins și o suprafață de 1000 mp de vie. Au intervenit și aici 11 subofițeri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială de muncă operativă.

Apoi incendiile au izbucnit unul după altul în diverse zone de stufăriș și vegetație uscată din Delta Dunării. La Nufărul și Victoria focul a cuprins aproape 2 hectare de stuf, fiind stins de pompieri din Tulcea. Puțin inainte de ora 19,00 un echipaj din cadrul Stației de pompieri Babadag a intervenit în zona Zebil pentru limitarea efectelor unui incendiu care se manifestă pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. Au ars aproximativ 4 hectare de vegetație uscată și miriște. La scurt timp, un echipaj din cadrul Secției de pompieri Măcin a lichidat un incendiu care s-a manifestat pe aproape 10 hectare în apropierea localității Rachelu.

Cel mai dificil de gestionat este însă incendiul care se manifestă acum în zona localității Dunavățul unde un echipaj de pompieri de la ISU Tulcea intervine la un incendiu de vegetație uscată care amenință să cuprindă mai multe pensiuni. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Tulcea, Florentin Daciu, accesul se poate face doar pe canale, cu barca în care se pun motopompe transportabile. Vegetația este înaltă și favorizează propagarea cu repeziciune a focului. În plus este o zonă de baltă, greu accesibilă. Pompierii răcesc acoperișurile din stuf ale clădirilor pentru a le proteja.