UPDATE – Carrefour a trimis un comunicat de presă în care arată că „În ziua de 24 octombrie, 14 magazine Carrefour din București și din țară au fost supuse unor controale realizate de inspectorii ANPC. În urma verificărilor din teren, au fost identificate anumite aspecte de neconformitate punctuale, diverse ca scală și impact. A urmat un proces de dialog cu autoritățile, pentru a definitiva un plan de măsuri pentru prevenție sau remediere, conform legii.

Unele dintre măsurile solicitate au fost în linie cu programele deja angajate pentru modernizarea magazinelor Carrefour, incluzând tranziția către etichete electronice (pentru a elimina posibilitatea diferențelor de preț), upgrade-ul progresiv al echipamentelor din raioanele de gastronomie sau pește, îmbunătățirea trasabilității produselor proaspete de la producător la raft. În anumite cazuri, am agreat accelerarea modernizării raioanelor, motiv pentru care unele ar putea fi indisponibile temporar în perioada următoare.

Tratam extrem de serios orice problemă referitoare la standardele sanitare și de calitate. În acest sens, am aprecia să nu fie aduse în spațiul public informații inexacte, trunchiate sau distorsionate – incluzând titluri despre închiderea magazinelor Carrefour pe termen mediu, înainte ca rapoartele ANPC să fie finalizate sau planul de măsuri să fie agreat. Aceasta deoarece ne găsim într-o situație ingrată, în care nu putem să clarificam diverse aspecte aflate pe agenda publică, deoarece procesele legale nu au fost finalizate.

În acelasi timp, din respect pentru încrederea pe care ne-o acordă deopotrivă producătorii români (care reprezintă peste 90% din oferta noastră de produse proaspete în sezon) și milioane de clienți, vom demara intern începând de astăzi un proces amplu de verificare a condițiilor de păstrare și comercializare a produselor proaspete, în linie cu standardele naționale și europene.

Dorim să îi asigurăm pe clienții noștri că eforturile noastre zilnice sunt pentru a garanta standarde de excelență în calitate și că vom lua toate măsurile necesare pentru că aceștia să își poată face în continuare cumpărăturile din magazinele noastre în deplină siguranță, ca și până acum. Vom reveni cu o comunicare detaliată privind măsurile de prevenție, îmbunătățire sau remediere, pe măsură ce ele vor fi implementate.”

În urma unei ample acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor, desfășurate în cadrul rețelei de magazine Carrefour, ANPC a decis să închidă două unități din București, anunță RTV!

Efectuate la 14 magazine Carrefour din Bucureşti şi din ţară, controalele s-au finalizat cu amenzi date în valoare de peste 300.000 de lei și cu aproape 1,5 tone de produse retrase de le vânzare. De asemenea, s-au închis și raioanele la care se vindea mâncare gătită, după ce inspectorii au găsit alimente păstrate la temperaturi inadecvate, cu data limită de consum depăşită sau depozitate în condiţii neigienice!

Într-un comunicat de presă, ANPC menționează că „au fost verificate 6724 kg produse alimentare în valoare de 282.879 lei, din care la 1660 kg produse alimentare în valoare de 42.265 lei au fost constatate abateri. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 35 de amenzi în valoare de 301.000 lei”.

Două magazine Carrefour au fost temporar închise până la șase luni pentru două magazine și s-a propus încetarea practicii comerciale înșelătoare pentru două magazine”.