Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord, în ALERTĂ DE GRADUL ZERO. Operaţiunea INVAZIA se discută la Pentagon. REPLICA MURDARĂ a lui Kim
Coreea de Nord, în ALERTĂ DE GRADUL ZERO. Operaţiunea INVAZIA se discută la Pentagon. REPLICA MURDARĂ a lui Kim

Coreea de Nord, în ALERTĂ DE GRADUL ZERO. Operaţiunea INVAZIA se discută la Pentagon. REPLICA MURDARĂ a lui Kim

Singura modalitate prin care Statele Unite ar putea localiza și securiza toate siturile nucleare din Coreea de Nord ar fi o intervenție terestră, se precizează într-o scrisoare trimisă de Pentagon Congresului american.

Ca răspuns, 15 membri ai congresului, atat democrați cât și republicani, cu toții veterani, au numit aceasta acțiune ca fiind una ''complet tulburătoare'' și ca o asemenea acțiune ar putea avea ca rezultat sute de mii de morți, sau chiar milioane doar în câteva zile de război, potrivit theguardian.com.

Părerile s-au schimbat însă o dată cu vizita prezidențiala a lui Donald trump în Asia pentru a discuta pe larg despre ambiția nord-coreeană. Și cotidianul Washington Post citează o scrisoare în care Ministerul american al Apărării a răspuns solicitării formulate de doi membri ai Congresului, care au cerut o „evaluare a numărului de victime”, în cazul unui conflict cu Coreea de Nord.

Documentul, care ar fi fost scris de comandantul adjunct al Statului major interarme, este dezvăluit în timp ce președintele SUA, Donald Trump, a început un amplu turneu în Asia cu o agendă dominată de tensiunile dintre Washington și Phenian legat de programul nuclear nord-coreean.

Potrivit Washington Post, armata susține abordarea expusă de secretarul de stat Rex Tillerson constând în impunerea de sancțiuni economice și exercitarea de presiuni diplomatice asupra Phenianului pentru a-i descuraja ambițiile nucleare.

Cotidianul american menționează că 16 congresmeni, dintre care 15 democrați, au subliniat într-o declarație că raportul Pentagonului confirmă „ceea ce știm deja, și anume că nu există opțiuni militare ‘bune’ în ce privește Coreea de Nord”.  Un astfel de conflict ar putea determina însă regimul de la Phenian să desfășoare arme biologice și chimice, notează sursele citate.