Evenimentul Zilei > International > Alertă. Explozii cu zeci de morți! Scenele i-au terifiat pe medici
Alertă. Explozii cu zeci de morți! Scenele i-au terifiat pe medici

Alertă. Explozii cu zeci de morți! Scenele i-au terifiat pe medici

Vineri s-a produs o explozie într-o moschee şiită din Kandahar, în sudul Afganistanului. În urmă cu puțin timp, a fost transmis un bilanț provizoriu care se ridică la peste 32 de morți și 53 de persoane rănite. Informația a fost transmisă sub acoperirea anonimatului, de către cadrele medicale. 15 ambulanțe s-au deplasat la fața locului, iar întreaga zonă este securizată.

„Treizeci şi doi de morţi şi 53 de răniţi au fost aduşi la spital până acum”, a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al spitalului central din Kandahar, sub acoperirea anonimatului.

Moscheea Fatemieh este cunoscută în lume drept moscheea Imam Bargah și se află în centrul celui mai mare al doilea oraș din Afganistan. Exploziile au pornit la momentul rugăciunii săptămânale de vineri. Conform declarațiilor unui martor care și-a păstrat anonimatul, se pare că au fost trei explozii, în locuri diferite. Una dintre ele a avut loc la poarta principală a moscheii, cea de-a doua a avut loc în partea de sud a lăcașului de cult, iar cea din urmă explozie a avut loc chiar în sala unde credincioșii își fac abluțiunile.

Conform informațiilor oferite de AFP, la fața locului au sosit 15 ambulanțe pentru a oferi primul ajutor medical persoanelor rănite. La locul exploziilor au intervenit și forțele de securitate talibane, care au împrejmuit moscheea și nu permit accesul în zona cu pricina.

Au apărut și primele imagini din interior, însă autenticitatea acestora nu a fost confirmată până în acest moment. În fotografii sunt prezentate mai multe trupuri pline de sânge, întinse pe jos.

Exploziile au avut loc la fix o săptămână de la un atentat-sinucigaș care a avut loc la o moschee șiite din Kunduz, atac revendicat de Statul Islamic. Acest atentat s-a soldat și el cu zeci de victime.

„Suntem întristaţi să aflăm că o explozie s-a produs într-o moschee din confreria şiită (…) din oraşul Kandahar, în care un anumit număr din compatrioţii noştri au fost ucişi şi răniţi. Forţele speciale ale emiratului islamic au ajuns în zonă pentru a determina natura acestui incident şi a-i traduce pe autori în justiţie”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Qari Sayed Khosti.

Exploziile care au avut loc vineri la moscheea Fatemieh au ucis peste 32 de persoane și au rănit alte 53. Momentan nu se știe cu exactitate dacă a fost un atentat, el nefiind revendicat până acum, notează AFP.