Instituțiile publice sau companiile ar putea fi obligate să plătească o nouă taxă la bugetul statului, conform unei inițiative legislative depuse la Senat de mai mulți parlamentari.

Conform proiectului de lege, instituțiile publice sau private care nu au angajat persoane cu handicap sunt obligate să plătească la stat o sumă reprezentând salariul de bază brut pe țară.

Practic, este vorba de 50% din salariul minim brut pe țară, înmulțit cu numărul de locuri unde nu s-au angajat persoane cu handicap. Proiectul a fost depus la Senat în regim de urgență de mai mulți senatori și deputați, el completând Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Potrivit articolului 2 al Legii 448, ” autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați”.

Amendamentul depus în Senat prevede că autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private care nu angajează persoane cu handicap în condițiile legii, pot plăti lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap fie să achite lunar la buget o suma egală cu minim jumătate din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Pentru diferența datorată la bugetul de stat, care mai rămâne , trebuie achiziționate produse și servicii realizate din activitatea persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate.

„Prezența propunere legislativă va avea un impact pozitiv în ceea ce privește încasările la bugetul de stat, asupra mediului de afaceri privat, dar mai ales reprezintă o îmbunătățire a legislației privind persoanele cu dizabilități, oferindu-le o șansă reală la angajare.”, au declarat  inițiatorii.

Inițiativa este depusă la Senat, forul decizional fiind Camera Deputaților.