Evenimentul Zilei > International > Alertă de gradul 0. Ambasada SUA, lovită de o „ploaie” de rachete
Alertă de gradul 0. Ambasada SUA, lovită de o „ploaie” de rachete

Alertă de gradul 0. Ambasada SUA, lovită de o „ploaie” de rachete

Este alertă de gradul 0. Ambasada SUA din Irak a fost ţinta unui atac cu rachete.

Mai multe rachete Katiuşa au căzut marţi în aşa-zisa Zonă verde din Bagdad, unde se află mai multe clădiri guvernamentale şi ambasade străine, au anunţat surse din poliţia irakiană citate de Reuters şi AFP.

Potrivit unei surse de securitate, au fost lansate cel puţin patru rachete, una dintre ele aterizând în apropierea ambasadei Statelor Unite. Nu s-au înregistrat victime.

Sistemul de apărare antirachetă american C-RAM s-a declanşat imediat în urma tirurilor de rachetă.

Acestea survin la circa o lună de la un armistiţiu declarat de facţiunile irakiene favorabile Iranului.

Pe parcursul ultimului an câteva zeci de astfel de atacuri cu rachete au vizat ambasada americană şi baze irakiene care adăpostesc soldaţi americani, revendicate de grupări obscure care spun că acţionează pentru a-l alunga pe ‘ocupantul american’ din Irak, dar în spatele lor se află partide şi facţiuni armate pro-iraniene instalate în peisajul politic irakian după căderea lui Saddam Hussein în 2003.

SUA îşi vor reduce semnificativ numărul de militari din Irak şi Afganistan

Statele Unite ale Americii vor reduce numărul de militari din Afganistan şi din Irak la câte 2500 în fiecare din cele două ţări, până pe 15 ianuarie anul viitor, a anunţat marţi secretarul interimar al apărării, Christopher Miller, transmit dpa, Reuters şi AFP.

Miller a explicat că această reducere urmăreşte să pună capăt unui „război de o generaţie”, o recunoaştere a faptului că SUA au trupe în Afganistan din 2001 şi în Irak din 2003.

Din prima vor fi retraşi circa 2000 de militari, iar din cea de-a doua în jur de 500.

Decizia reflectă dorinţa preşedintelui american de a „pune capăt cu succes şi responsabilitate războaielor din Afganistan şi Irak şi de a ni-i readuce acasă pe bravii noştri soldaţi”, a mai spus Miller.