Evenimentul Zilei > International > Aleksandr Lukașenko bagă bățul prin gard și-l ațâță pe Putin. „Rusia va fi următoarea”
Aleksandr Lukașenko bagă bățul prin gard și-l ațâță pe Putin. „Rusia va fi următoarea”

Aleksandr Lukașenko bagă bățul prin gard și-l ațâță pe Putin. „Rusia va fi următoarea”

Protestele din ultimele săptămâni care au loc în Belarus, îl irită la culme pe președintele Aleksandr Lukașenko care deține puterea de 25 de ani încoace.

Sutele de mii de protestatari au ieșit în stradă după alegerile prezidențiale în urma cărora tot Lukașenko a ieșit câștigător.

Într-un interviu acordat presei de stat rusești, Lukașenko a spus că dacă regimul său se va prăbuși în urma protestelor, „Rusia va fi următoarea”.

Afirmația vine, după ce Vladimir Putin l-a asigurat că va trimite trupe armate în Belarus pentru a-l menține pe Lukasenko la cârma statului.

„Știți la ce concluzie am ajuns cu establishment-ul și autoritățile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia”, a spus Lukașenko. „Dacă Lukașenko se prăbușește, tot sistemul se va prăbuși, urmat de tot Belarusul”, a adăugat el.

El a discutat în mai multe rânduri cu Vladimir Putin pe această temă, iar preşedintele Rusiei a promis să trimită trupe în Belarus dacă protestele degenerează în violenţe. Un summit cu participarea celor doi este prevăzut să aibă loc în zilele sau săptămânile următoare.

În ceea ce priveşte arestarea la frontiera ucraineană în noaptea de luni spre marţi a opozantei Maria Kolesnikova, Lukaşenko a afirmat că aceasta a fost aruncată dintr-o maşină „în mers” de alţi doi opozanţi în timp ce aceştia fugeau în Ucraina vecină.

„În maşina lor, au băgat în viteză şi au aruncat-o din maşină în mers. În mers”, a insistat el, afirmând că acum negociază cu Ucraina predarea celor doi opozanţi care se aflau în vehicul.

Versiunea lui Lukașenko a fost dezmințită de conducerea de la Kiev, care afirmă că Maria Kolesnikova s-a opus expulzării sale forţate din Belarus şi că din cauza imposibilităţii de a o convinge să părăsească ţara, ea a fost arestată.

Kievul a mai explicat că Maria Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru a nu i se permite să treacă frontiera.  Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov, cei doi colegi ai Mariei Kolesnikova neagă și ei varianta spusă presei de Lukașenko, potrivit digi24.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: