Evenimentul Zilei > International > Alegerile locale din Chișinău au fost anulate
Alegerile locale din Chișinău au fost anulate

Alegerile locale din Chișinău au fost anulate

Decizia a fost luată de către Judecătoria Chișinău și a fost anunțată de către magistrat. Decizia urmează să fie atacată la Curtea de Apel.

Potrivit legislației, dacă până în ultima instanță nu este validat mandatul lui Andrei Năstase, atunci alegeri anticipate nu vor fi organizate, deoarece este mai puțin de un an până la alegerile locale din 2019.

Luni, validarea lui Andrei Năstase a fost amânată, după ce reprezentantul PSRM a cerut recuzarea magistratului de la Judecătoria Chișinău, motiv fiind faptul că judecătorul s-a aprofundat în examinarea sa și asupra fondului dosarului, fapt considerat inadmisibil de socialiști.

Vineri, Judecătoria Chișinău a amânat ședința pe motiv că socialiștii au depus două contestații ce vizează anumite nereguli din turul II al alegerilor locale noi. Curtea de Apel a admis o contestație în care socialiștii califică îndemnul de a ieși la vot al lui Andrei Năstase ca fiind „agitație electorală în ziua alegerilor”.

Consiliul Electoral de Circumscripție a depus la 11 iunie actele pentru validarea alegerilor din 3 iunie. Din acea zi, conform legii, instanța are la dispoziție 10 zile pentru a lua o decizie privind validarea mandatului lui Andrei Năstase.

Amintim că în turul II al alegerilor locale noi din capitală, Năstase a acumulat 52,08% din voturi față de 47,43% acumulate de socialistul Ion Ceban.