ALEGERILE DIN SUA 2012. De alegeri, Obama a jucat baschet

ALEGERILE DIN SUA 2012. De alegeri, Obama a jucat baschet

Americanii au ieşit ieri la vot pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii 4 ani. Ei au decis şi componenţa Camerei Reprezentanţilor (435 de membri) şi 33 din cele 100 de mandate în Senat

"Niciodată până acum nu am votat pentru un democrat la prezidenţiale" spune Bob Gabordi, directorul ziarului Tallahasse Democrat, cel mai mare din nord-vestul Floridei, unul din aşa-numitele state indecise care ar putea înclina balanţa în aceste alegeri. "Dar Romney m-a dezamăgit cumplit. Nu-mi inspiră deloc încredere pentru că l-am văzut ezitând de atâtea ori şi exprimându-şi atât de multe puncte de vedere contradictorii încât stau să mă întreb dacă merită să ajungă la Casa Albă şi dacă poate într-adevăr conduce această ţară" a adăugat el.

  • AMERICA ÎŞI ALEGE PREŞEDINTELE. Ce zic alegătorii: Romney - un arogant, Obama - un socialist | LIVE TEXT

Un ultim sondaj realizat la comanda Washington Post/ ABC News şi publicat, luni, îl credita pe Barack Obama cu 50% din intenţiile de vot, în timp ce Mitt Romney ar obţine doar 47% din voturi. Întrebaţi cine cred că va câştiga alegerile, 55% l-au indicat pe Obama, în tip ce doar 35% l-au ales pe Romney. O ultimă simulare făcută de portalul Politico pe baza mediei ultimelor sondaje realizată de site-ul RealClearPolitics îi dădea preşedintelui Obama 303 voturi electorale, cu mult peste cele 270 necesare pentru obţinerea unui al doilea mandat. Romney era creditat cu susţinerea a doar 235 de electori.

  • Ambasadorul SUA: Aceste alegeri vor schimba istoria Americii şi a lumii

Candidaţii, la vot la prima oră În timp ce Barack Obama a votat, anticipat, în 26 octombrie, la Chicago, contracandidatul său, republicanul Mitt Romney a votat, ieri,alături de soţia sa, Ann, în Belmont, Massachusetts, arătându-se optimist în legătură cu rezultatul scrutinului. Oamenii au stat la cozi, de dimineaţă, pentru a-şi exprima dreptul de vot, în cele mai multe secţii au aşteptat în jur de 30-45 de minute, dar, potrivit relatărilor presei străine, au existat situaţii în care oamenii au aşteptat chiar între 3 şi 5 ore pentru a vota, la cozi de sute de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • ASTĂZI AMERICA ÎŞI ALEGE PREŞEDINTELE. "Romney nu-mi inspiră încredere. Obama m-a dezamăgit"

Deşi a anunţat că nu va continua campania şi marţi, aşa cum a făcut Romney, care s-a deplasat în statul Ohio, ci va sta la reşedinţa sa de la Chicago şi va juca baschet alături de colaboratorii şi prietenii săi, Barack Obama a făcut, în cele din urmă, o vizită la unul dintre sediile sale de campanie din Chicago. El a vrut să-i întâlnească şi să le mulţumească unora dintre voluntarii care l-au susţinut. În acelaşi timp, Obama l-a felicitat pe Mitt Romney pentru modul în care s-a comportat "pe parcursul unei campanii electorale dificile", şi şi-a manifestat încrederea că va fi reales. "Vreau să-i transmit felicitări guvernatorului Romney pentru spiritul manifestat în campanie. Ştiu că susţinătorii săi sunt cel puţin la fel de implicaţi, de entuziaşti, de muncitori azi, ca şi până acum", le-a spus Obama voluntarilor care dădeau telefoane, pentru a-i încuraja pe alegători să iasă la vot.

  • ALEGERI SUA 2012. "99 de probleme, dar Mitt Romney nu e una dintre ele"| VIDEO

Pieţele financiare aşteptau, desemnarea unui câştigător clar până în această dimineaţă. Pieţele urăsc incertitudinea, iar o procedură prelungită de desemnare a preşedintelui american n-ar fi văzută cu ochi buni de investitori.  Alegerile din SUA vor costa mai mult de 2,5 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă circa 20 de dolari pentru fiecare vot în parte.

  • Barack Obama - schimbarea care a redat speranţa Americii

"Suntem încrezători că avem voturile necesare pentru a câştiga, dar totul depinde de exprimarea acestor voturi." BARACK OBAMA, preşedintele SUA Corespondenţă din Tallahassee, Florida. A contribuit Simona Mătieş