Partidul Albastru-Alb al fostului șef al Statului Major al Armatei, Benjamin Gantz,a obtinut 32 de locuri din totalul de 120 din Knesset, Parlamentul israelian, iar partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu a obținut 31 de locuri, potrivit rezultatelor oficiale publicate de Times of Israel.

Netanyahu, aflat de 13 ani la putere, luptă pentru supraviețuirea politică dar și pentru imunitatea care i-ar permite să scape de urmărirea penală în trei dosare de corupție.

Rolul decisiv al unui basarabean

Anterior, Comisia Electorală nu a difuzat decât rezultate fragmentare, după deschiderea a 44% din buletinele de vot, dar presa israeliană a prezentat rezultate oficiale mai complete, care încă nu au fost dezvăluite de autoritățile electorale, scrie AFP.

Lista Unită” a partidelor arabe ar fi obținut astfel 12 locuri în Knesset și s-ar putea impune ca a treia forță în Parlament, urmată de partidul Israel Beiteinu al fostului ministru Avigdor Lieberman (originar din Chișinău) , care a obținut 9 locuri.

Marți, Lieberman a declarat că vrea o coaliție cu partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu și cu partidul Alb-Albastru (Kahol Lavan) al lui Benny Gantz (dar fără partidele ultraortodoxe) , astfel că Lieberman ar putea apărea ca un factor greu de decizie.

În Israel, președintele consultă deputații aleși iar aceștia trebuie să-i recomande un șef al guvernului. Partidele arabe, ostile premierului în funcție, au sugerat deja că se vor opune desemnării lui Netanyahu, fără a confirma însă dacă o vor susține pe cea a lui Gantz.

Un guvern „sionist și puternic”

Benjamin Netanyahu a apărut la orele 3.30 în tribuna parcului expozițiilor din Tel Aviv, obosit și răgușit. „Mai bine să-ți pierzi vocea decât să-ți pierzi țara”, a rostit Bibi în fața unei săli aproape pustii. „Nu vrem unitate, îl vrem pe regele Bibi”, au scandat susținătorii săi.

Într-un discurs scurt, Netanyahu s-a angajat să „continuie să slujească statul Israel și poporul lui Israel”. Și s-a declarat gata „să negocieze pentru formarea unui guvern sionist puternic” și să „contracareze formarea unui guvern antisionist”.

Respingând ideea unei coaliții cu „ListaUnită”, Netanyahu a declarat, citata de Times of Israel, că un guvern israelian nu poate conta pe „partide care salută și glorifică teroriștii însetați de sânge care ne omoară soldații, cetățenii, copiii”.

Haos politic

Benny Gantz vorbise în urmă despre o „eră nouă”, marcată de „reparația societății israeliene”. Conform sondajelor la ieșirea de la urne, o coaliție condusă de Likud, care ar include partidele Shas (formațiune sefardă ultraortodoxă), Yahadout HaTorah (ultraortodocși) și Yamina (dreapta), ar conta pe 54-57 de locuri în Knesset, lipsind cel puțin 4 locuri pentru a forma o coaliție majoritată de 61 de locuri.

Chiar dacă a obținut mai multe locuri decât Likud, partidul centrist Alb-Albastru riscă să fie și el în incapacitatea de a forma un guvern, ceea ce sugerează câteva săptămâni de haos politic.