Evenimentul Zilei > International > ALEGERI ÎN INDIANA. Donald Trump pare imbatabil
ALEGERI ÎN INDIANA. Donald Trump pare imbatabil

ALEGERI ÎN INDIANA. Donald Trump pare imbatabil

Un scrutin important pentru nominalizarea candidatului Partidului Republican pentru cursa la Casa Albă va avea loc, azi, în statul american Indiana, una dintre ultimele ocazii pentru Ted Cruz de a-l stopa pe favoritul republican Donald Trump.

Dacă miliardarul câştigă alegerile de azi, el nu va obţine imediat învestitura Partidului Republican, dar probabilitatea victoriei sale finale ar creşte puternic pentru că şi-ar atrage un număr important de delegaţi şi ar provoca o înfrângere usturătoare mişcării „Oricine în afară de Trump", scrie AFP; citată de Agerpres.



La democraţi, care vor vota tot marţi în Indiana, învestitura este aproape atribuită lui Hillary Clinton, al cărei avans în număr de delegaţi faţă de Bernie Sanders este important.



Rezultatele singurului scrutin de marţi nu vor schimba această stare de fapt, dar o victorie a senatorului de Vermont i-ar permite să-şi justifice rămânerea în cursă, cu atât mai mult cu cât el este bine plasat pentru micile scrutinuri din următoarele două săptămâni.



"Mă consider un mesager. Eu sunt un bun mesager. Fac asta de nouă luni, ceilalţi o fac de 35 de ani; bum, bum, bum, îi dobor unii după alţii", s-a lăudat Donald Trump la Carmel în Indiana luni. "Un tip ca Ted Cruz nu are temperamentul bun", a spus el.



Dar republicanii anti-Trump nu s-au unificat în spatele senatorului de Texas, un ultraconservator provenit din Tea Party, a cărui intransigenţă ideologică şi tactică i-a atras mulţi duşmani în Congres şi în aparatul republican.



După abandonul în februarie şi martie al republicanilor mai tradiţionali, ca Jeb Bush şi Marco Rubio, Ted Cruz se prezintă ca omul consensului republican pentru a-l învinge pe Donald Trump.

Deşi îl tratează pe miliardar drept mincinos şi fals conservator, fost susţinător al dreptului la avort, el nu a câştigat nimic de o lună, terminând chiar pe locul al treilea în mai multe alegeri primare, în spatele lui John Kasich, guvernatorul statului Ohio.



Donald Trump pare imbatabil. El a câştigat ultimele şase alegeri primare, uneori cu peste 60% din voturi ca în statul său New York în urmă cu două săptămâni. Iar un nou sondaj 'Survey USA' în California (votul în 7 iunie) îl creditează cu 54% din voturi, faţă de 20% în cazul lui Ted Cruz.



Aparatul republican pare tot mai resemnat că Donald Trump îşi va atrage cei 1.237 de delegaţi necesari pentru învestitură. Mitt Romney nu a mai dat semne de viaţă de peste o lună, după ce la începutul lunii martie el preluase conducerea mişcării împotriva lui Trump. Încă din ianuarie, personalităţi cunoscute ca Bob Dole, candidatul prezidenţial în 1996, şi Rudy Giuliani, ex-primar al New York-ului, îşi declaraseră public dispreţul faţă de Ted Cruz.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: