Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Alegerea lui Diaconu este palma Antenei pe obrazul Justiției
Alegerea lui Diaconu este palma Antenei pe obrazul Justiției

Alegerea lui Diaconu este palma Antenei pe obrazul Justiției

Dintre toate dezastrele care s-au întâmplat la aceste alegeri, victoria lui Mircea Diaconu o iau ca pe o înfrângere personală.

Este o palmă a Antenei 3. Este ca și cum ne-ar fi demonstrat că pot băga în Parlament, când vor, un ins care și-a bătut joc de lege. Că pot trece peste DNA și ANI.

Poate că nu ar fi rău să ne amintim – tardiv – ce probleme a avut cu legea. Prin 2007, când era director la Nottara, și-a angajat soția la teatrul pe care-l conducea. Diaconu s-a pus în fruntea comisiei care a decis angajarea soției sale și i-a dat note maxime. Ulterior, în perioada în care era senator și membru al comisiei de cultură, actorul și-a păstrat, grijuliu, și poziția de director al unui teatru finanțat de stat. În termeni legali, primul caz întrunea condițiile unui conflict de interese, iar cel de-al doilea era o situație clasică de incompatibilitate. Pentru că a fost și senator și director de teatru, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a obligat să demisioneze din Parlamentul României, de unde a plecat cu scandal.

Acesta este personajul anti-sistem pe care l-au votat – cu multă naivitate, iertați-mă – aproape 400.000 de oameni. Un șmecheraș ieftin, care s-a lăcomit la câteva zeci de mii de lei – salariul soției la Nottara – un ins care, în patru ani în care a stat în Senat, plus câteva luni la Ministerul Culturii, nu a produs nimic. Activitatea sa de politician a fost 100% în studiourile Antenei 3, unde se gudura pe lângă Gâdea. Este ca și cum în rolul lui Lone Ranger l-ar fi pus pe un mărunt hoț de buzunare.

Pe de altă parte, această victorie a lui Diaconu este și efectul unei campanii mediatice în care publicul nu a avut habar ce dosar are omul. Mă întreb câți dintre cei care l-au votat au aflat de șmenurile sale de la Nottara. Asta arată, o dată în plus, cât de important este să existe o presă liberă, dacă vrei să susții lupta cu corupția. Există, fără îndoială, și un cinism al electoratului român, pentru care mica ciupeală este acceptabilă. Când primești pui congelați, pelerine de ploaie sau chiar bani, în schimbul votului, sigur că ești mult mai tolerant cu corupții. Însă avem și o formidabilă propagandă care transmite publicului faptul că ANI și DNA sunt populate de slugile lui Băsescu. De aceea, succesul în alegeri a actorului de la Nottara este de fapt triumful Antenei 3 și al epigonilor ei, care au sufocat campania anti-corupție și au decredibilizat- o.