Evenimentul Zilei > Actualitate > ALARMANT. Fenomenul băieţilor cu sâni. Bombele alimentare care ne dopează copiii cu hormoni
ALARMANT. Fenomenul băieţilor cu sâni. Bombele alimentare care ne dopează copiii cu hormoni

ALARMANT. Fenomenul băieţilor cu sâni. Bombele alimentare care ne dopează copiii cu hormoni

Carnea de pui gigant, laptele de vacă şi soia sunt pline de hormoni feminini care grăbesc dezvoltarea copiilor. Fetele intră devreme la pubertate, băieţilor încep să le crească sâni.

Revoluţia" alimentară de după `89 şi occidentalizarea stilului de viaţă nasc monştri. În spitalelele de endocrinologie, doctorii se iau cu mâinile de cap, nu era de ajuns că obezitatea e în floare, acum copiii ajung la ei transformaţi: băieţei îngroziţi că încep să le crească sânii şi fetiţe care devin femei la vârsta la care ar putea să se joace cu păpuşile. Fenomenul "mutaţiilor" a fost observat imediat după Revoluţie, o dată cu intrarea în ţară a puilor gigant "de la americani", care au stricat echilibrul hormonal al copiilor.
Doctorii avertizează însă că nu doar puiul de crescătorie duce la efeminare, ci şi laptele de vacă nepasteurizat, mezelurile, soia, prezentă astăzi în toate formele şi alimentele posibile, dar şi naturistele apărute peste noapte.

Lui Marian au început să-i crească sânii brusc când avea aproape 9 ani. Speriaţi, părinţii l-au dus la un medic endocrinolog din oraşul lor. "Ne-a întrebat ce mănâncă şi i-am spus că de bază la el e pieptul de pui. Doctorul crede că de la acest aliment poate fi reacţia anormală şi ne-a recomandat să nu îi mai dăm piept, ci pulpe sau aripi, care ar fi mai puţin periculoase", povesteşte mama lui.

La câteva luni după ce a renunţat la pieptul de pui, băiatul nu mai are problema care i-a speriat pe părinţi.

Ginecomastia la bărbaţi (creşterea sânilor) este normală doar în câteva situaţii: la nou-născuţi, caz în care trece în câteva săptămâni de la naştere, la pubertate-dispare în 2-3 ani- sau la vârstnici.

Invazia hormonilor feminini asupra testosteronului

Când apare la băieţii sub 10-12 ani, este o problemă. "Vin micuţi cu criză genitală, care constă în inflamarea glandelor mamare şi chiar secreţia unui lichid. Dacă acum cinci ani exista un caz la câteva luni, acum există şi 5-6 pe lună", trage un semnal de alarmă endocrinologul pediatru Luiza Vitan.

Glandele mamare încep să crească necontrolat când în corpul băieţilor se acumulează mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decât testosteron (hormonul sexual masculin).

"Sexualizarea, fizică şi comportamentală, se termină în viaţa intrauterină. După naştere, o lungă perioadă de timp nu se mai întâmplă nimic. Începând cu pubertatea – 10 ani, în cazul fetelor şi 12-13 ani, în cazul băieţilor – organismul începe să fie agresat de hormoni", explică prof. dr. Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti. Aceasta este perioada în care au loc toate transformările specifice sexelor, ce vizează şi glandele mamare.

"Şi băieţii, şi fetele au muguri mamari. La pubertate, la fete încep să evolueze, pe când la bărbaţi rămân acolo.
Dacă se inversează raportul testosteron-estrogen, apar tulburări, mai ales la băieţi şi bărbaţi tineri", precizează medicul.


Profesorul Constantin Dumitrache, care a cercetat fenomenul, spune că „răul” se trage de la puii americani

Carnea de pui, efect de push-up

Există două situaţii când estrogenul se acumulează în exces: fie în cazul anumitor boli (tumori etc.), fie prin consumul alimentelor bogate în substanţe asemănătoare estrogenilor sau substanţe care stimulează secreţia acestora.

Principala sursă de hormoni feminini este carnea de la animale din crescătorii, tratate cu stimulente şi antibiotice, urmată de laptele de vacă natural.

"După `89, a fost o invazie de copane mari de pui, pe care le-am dat în special copiilor. După câteva luni, unul dintre doctorii noştri constata că numărul ginecomastiilor la băieţi crescuse fulminant", spune prof. Dumitrache.

Indiferent de modul de preparare, puiul cumpărat tot dăunează. "Nu sunt studii foarte clare, dar dacă veţi întreba părinţii cu ce îşi hrănesc copii, veţi observa că există o legătură foarte clară între consumul de carne de pui şi creşterea glandelor mamare", adaugă medicul Luiza Vitan.

Sânii revin la normal în câteva săptămâni sau chiar luni de la scoaterea puiului din alimentaţie.


Puiul care te face să-ți plouă în gură poate provoca rotunjimi anormale

Soia şi germenii de grâu, atentat la virilitate
"Alte produse cu estrogen sau substanţe asemănătoare sunt cele din soia (fitoestrogeni), germenii de grâu, dar şi alifiile cu colastră, placentă sau chiar banalele unguentele cu gălbenele, pentru că stau în vase din plastic, iar în procesul lor de fabricaţie se secretă steroli. Şi medicamentele care cresc secreţia de prolactină au acelaşi efect: hipotensivele, sedativele etc.", enumeră prof. Dumitrache.

Consumul excesiv al acestor produse, alături de promovarea timpurie a sexualităţii este motivul pentru care şi fetele intră astăzi mult mai devreme la pubertate decât acum 20 de ani.
Creşterea sânilor la băieţi înainte de 10-12 ani este anormală. Este, în schimb, fiziologică la bebeluşi, la adolescenţi (trecătoare) şi la vârstnici