Ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, a explicat joi, citată de Mediafax, că în România sunt încă 107 depozite de deşeuri neconforme și Comisia Europeană ne poate aplica amenzi chiar din 2018.

  • Dacă nu reuşim să închidem aceste depozite suntem pasibili de amenzi foarte mari şi totul se va răsfrângere asupra buzunarului cetăţeanului. Le-am explicat celor şapte primari din Braşov, dar şi ceilalţi primari din ţară aflaţi în aceeaşi situaţie trebuie să înţeleagă că trebuie să se implice direct în închiderea acestor depozite. Acum suntem deja în ceasul al doisprezecelea”, a spus ministrul.

Ea a explicat de ce s-a ajuns în acestă situație critică: prevederile Legii Salubrizării, emisă încă din 2011, nu au fost aplicate în totalitate în ceea ce priveşte colectarea selectivă a gunoiului.

„Ţinta de colectare selectivă pentru 2017, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, este de 25%, fiindcă a trebuit să punem ceva în locul taxei la depozit de 80 lei care este suspendată până în 2019. Am considerat că cetăţeanul nu poate fi sancţionat atâta timp cât nu e învăţat cu colectarea selectivă, cât nu există un tarif diferenţiat. Trebuie ca în perioada următoare, împreună cu toate primăriile şi consiliile judeţene să implementăm procedura de colectare selectivă, astfel încât în 2050 să atingem ţinta de deşeu zero la rampă”, a mai spus Gavrilescu.

 

  • "Degeaba cetăţeanul colectează separat dacă firmele de salubritate adună gunoiul la grămadă”, a adăugat ea.