Evenimentul Zilei > Economie > ALARMĂ în zootehnie. Cercul vicios al „plimbării” hârtiilor care blochează totul
ALARMĂ în zootehnie. Cercul vicios al „plimbării” hârtiilor care blochează totul

ALARMĂ în zootehnie. Cercul vicios al „plimbării” hârtiilor care blochează totul

Potrivit informațiilor furnizate de CMVR, exporturile de animale sunt blocate pentru că acestea nu pot fi vândute și nici abatorizate din cauză că DVS nu poate elibera pasapoartele necesare. Totulîncepe de la SistemulNațional de Identificare și Inregistrare a Animalelor SNIIA, iar problemelor fermierilor si a medicilor veterinari este că sistemul nu este functional în DVS.

„DVS este în aceeași situație cu medicii – dacă nu a plătit ca să primească codul de securizare nu poate să acceseze baza de date . DVS-ul nu are baza de date legală să cumpere serviciile pentru că, potrivit legislației, ANSVSA trebuie să facă achizitia. Mai e posibil ca și medicul să fi semnat acordul GDPR de servicii, plătește, identifică și înregistrează vițelul si dacă se duce la DVS acolo colegul nu poate să-i dea pașaportuș pentru că nu are acces la baza de date”, a explicat președintele CMVR, medicul veterinar Viorel Andronie.

Șeful organizației profesionale trage un semnal de alarmă si arată că, la acest moment zootehnia este blocată.

„Toate DVS-urile sunt în situația asta. Emiterea pașapoartelor pentru animale este blocată. Pe teritoriul României circulația bovinelor fără pașapoarte este interzisă. Sunt probleme și cu documentele pentru ovine, mai spune Andronic.